• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új vírus - Indulhat a magyar gyorsteszt gyártása

Hírek Forrás: MTI

Egy lépésben, két óra alatt kimutatja az új típusú influenzavírust a szervezetben.

Indulhat annak a magyar vírustesztnek a gyártása, amely két óra alatt kimutatja az új típusú influenzavírust a szervezetben - tájékoztatta a gyártó cég kedden az MTI-t. A tesztet csütörtökön mutatják be a sajtó képviselőinek Budapesten. A gyártó Diagon Kft. az eseményre szóló meghívóban annyit közölt: a legkorszerűbb teszt, amely magyar szabadalom, az eddigi három nap helyett két óra alatt képes kimutatni a H1N1 vírus jelenlétét, hatékonyabb és olcsóbb eljárással, egy lépésben.

Korábban két cég is jelezte Magyarországon, hogy megbízhatóan képes kimutatni az új típusú influenzavírust: a GenoID Kft. az amerikai járványügyi központ által kifejlesztett teszt elérhetővé válásáról tájékoztatta az MTI-t, míg a Diagon Kft. azt közölte, hogy felkészült a molekuláris gyorsteszt előállítására - emlékeztet a hírügynökség.

A Diagon Kft. májusban tájékoztatta arról az MTI-t: felkészült arra, hogy olyan molekuláris diagnosztikai gyorstesztet állítson elő a H1N1 vírus diagnosztizálására, amelynek segítségével a jelenlegi három nap helyett két óra alatt kimutatható a vírus. A Diagon jelenleg is rendelkezik hasonló vírusos megbetegedések hatékony szűrésére alkalmas világszínvonalú technológiával, hiszen száznál is több országba szállít a különböző kórokozók kimutatásához szükséges teszteket, illetve azok gyártását lehetővé tévő anyagokat - közölte a cég.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban tette közzé a H1N1 vírus szintetizált DNS-ét és a tesztek előállításához szükséges diagnosztikai metodikát, amely úgynevezett PCR analízist ír elő. Ez az eljárás a hagyományos mikrobiológiai módszerekhez képest jóval rövidebb idő alatt hoz eredményt és minimálisra csökkenti a fertőzést tévesen kimutató diagnózisok számát - közölték akkor.


Kitértek arra, hogy a Diagon felvette a kapcsolatot az Országos Epidemológiai Központtal. A gyorstesztek gyártása csak a tesztanyagok előállításának külső, független értékelése után következhet - írta közleményében a cég, hozzátéve, hogy ideális esetben néhány hét alatt lezárulhat az engedélyezési eljárás.

A GenoID Kft. biotechnológiai társaság ügyvezető igazgatója májusban azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarországon is elérhetővé vált az új típusú influenzavírus tesztje, amelyet az amerikai járványügyi központ fejlesztett ki. A vizsgálat a legmodernebb molekuláris diagnosztikai eljárásokat alkalmazza, a technológiával nagy biztonsággal azonosítható az új típusú influenza akár már két óra alatt is - mondta el Nyíri Miklós, aki hozzátette: az eljárás annyiban jelent újdonságot, hogy kimutatható: nem egyéb, hanem az új típusú influenzavírus jelent meg a szervezetben.

Az eddigi jelentések szerint a legutóbb tizenhárom esetben igazolták az új influenzavírus (A/H1N1) jelenlétét betegekben a laboratóriumi vizsgálatok. Összesen 99 ember szervezetében mutatták ki eddig a vírust Magyarországon.

Legolvasottabb cikkeink