• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az üzlet virágzik, a vállalkozó panaszkodik

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Gyógyszer-nagykereskedelem: csak a legéletrevalóbbak maradnak talpon.

A Brit Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (BAPW) nemrégiben tartott éves tanácskozásán David Coles, a szervezet elnöke ismertetett egy becslést, mely szerint a teljes ellátó-láncolatban tevékenykedő vállalatoknak a regulációs hatóság intézkedései évi 300 millió fontos jövedelem-kiesést okoznak.


Az ágazat folyamatosan háborog a más célú rendelkezések őket sújtó következményei miatt. Cole szerint ilyennek tartják például a gyógyszerregulációs árrendszerből (PPRS) adódó támogatási döntéseket és a gyógyszerárak [központi] módosításait. A nagykereskedők árrései hártyavékonyak, [a regulátorok azonban] túlságosan is természetesnek veszik, hogy e cégek a világon vannak.


A gazdasági környezet azonban egyre barátságtalanabb, és csak a legéletrevalóbbak fognak talpon maradni – állapította meg az elnök –, ezt azonban inkább a kis vertikumokat ellátó nagykereskedők érzik meg, mert a teljes ellátó-láncban érdekeltek kézben tartják az Egyesült Királyság piacának 80 százalékát.


Az utóbbi két évben a BAPW jelentős erőfeszítéseket tett kommunikációs stratégiájának javítására , hogy meggyőzze az illetékeseket: tagjai fontos szerepet játszanak az ellátásban. Vezetői tárgyaltak a parlament képviselőivel, több alkalommal fogadták a kormányfőt, hírlevelekben tájékoztatták a közvéleményt, intézkedtek a BAPW honlapjának tartalmasabbá tételéről, és részt vettek a konzultációkon, amelyeket a kormányzat a tervezett egészségpolitikai változásokról meghirdetett.


A BAPW ügyvezető, Martin Sawer elnöke ugyanekkor felsorolta a tényezőket, amelyek miatt a nagykereskedők egyre keményebb feltételeket – szűkebb árréseket – diktálnak a kiskereskedőknek. Mint ilyeneket, sorolta fel a kormányzati intézkedéseket, az új technológiák okozta költségnövekedést, a szállítást és a fogyasztóknak nyújtott új szolgáltatásokat.


A tizenegy legnagyobb kereskedőcég 10 milliárd fontos forgalom mellett 1,6 százalékos nettó árréssel dolgozik, közölte Sawer. 9000 alkalmazottat foglalkoztatnak, 2000-rel többet, mint 2004-ben, és a brit piac 71 százalékát birtokolják ( a fennmaradó rész a kis vertikumot ellátó vállalatoké).


A nagyok kötelesek minden gyógyszert forgalmazni, ami abban is tükröződik, hogy a „gyorsforgalmi" ellátó vonalakon eladásaik 90 százaléka mozog, miközben a „lassú szállítások" volumene mindössze 2 százalék – közölte Sawer. A „nagyok" heti 250 ezer szállítmányt indítanak, szükség esetén (időben és mennyiségben egyaránt) képesek bővíteni kapacitásukat, és az ágazat egy-egy munkahelye további két és fél munkahelyet tart fenn a brit gazdaságban.


A BAWN dolgozik a gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység „aranyszabályainak" összeállításán, amelyeket hamarosan közzé is tesz. A kódex többek közt az alkalmazottak képzésével, a hűtött gyógyszeráru kereskedelmével és a szállítás biztonságával kapcsolatban tartalmaz majd normatívákat.

Legolvasottabb cikkeink