• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyors immunomoduláció acut coronaria syndromában

Hírek a nagyvilágból Forrás: Weborvos Szerző:

Acut coronaria syndromában (ACS) a súlyos klinikai állapot alapvető oka az atheroscleroticus plakk instabilitása és rupturája.

A háttérben lévő mechanizmus – mai tudásunk szerint – gyulladásos sejt-infiltráció. Az események főszereplői a monocyták, illetve a T-lymphocyták, melyek gyulladásos cytokineket termelve stimulálják a macrophagokat és csökkentik az erek simaizom-sejtjei által termelt extracelluláris matrix mennyiségét.

A statinok jelentősen csökkentik a cardiovascularis morbiditást és mortalitást mind stabil, krónikus szív- és érrendszeri betegségben, mind ACS esetén. Ezt általában LDL-koleszterint csökkentő tulajdonságukkal magyarázzák, de ismételten fölvetődött különböző, ettől független, pleiotrop hatásmechanizmusok lehetősége is. Egy új, igen fontos vizsgálat arra utal, hogy a rosuvastatin ACS miatt kórházba kerülő betegekben gyors immunomodulációt hoz létre, ami szerepet játszhat a kedvező statin-hatásban.

Andreas Link (Klinik für Innere Medizin III., Universitätsklinikum des Saarlandes, Homburg/Saar, Germany) és munkatársai 35, troponin pozitivitással is igazolt ACS beteget randomizáltak úgy, hogy vagy napi 20 mg rosuvastatint, vagy placebot kaptak, a jelenleg optimálisnak tartott kezelés mellett. A rosuvastatin gyulladáscsökkentő hatását a lymphocíták intracelluláris cytokin-termelésének változásával mérték. Mintavétel a kezelés előtt-, majd az 1., 3. és 42. napon történt.

A kettős-vak vizsgálatban, placebohoz képest a rosuvastatin terápia szignifikánsan csökkentette a gyulladással összefüggő cytokinek – TNF-α és IFN-γ plazma koncentrációját a 72. órában. A statin szedése 72. órával a kezelés megkezdése után ugyancsak gyors és statisztikailag jelentős mértékben csökkentette a stimulált T-lymphocyták TNF-α és IFN-γ termelését. Placebohoz hasonlítva a rosuvastatin ugyanebben az időpontban gátolta a Th-1 immunválaszt is.

Ezen tanulmány azt jelzi, hogy a rosuvastatinnak gyors immunomodulációs hatása van a T-sejt aktiváció szintjén acut coronaria syndromában. Mind több olyan adat gyűlik össze, hogy a coronaria betegség – különösen az ACS – voltaképp immunbetegség (is) és a statinok kedvező hatása immunomodulációs tulajdonságukon alapszik, ami független lipidcsökkentő hatásuktól.

(Forrás: Eur.Heart J., 2006, 27:2945-2955)

Legolvasottabb cikkeink