• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kedvező jelek a japán generikumpiacon

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Egy friss felmérés szerint a japán orvosok 40 százaléka már most is ír fel generikumokat.

De legalábbis nem ellenzi a márkás gyógyszerek generikumokkal történő felváltását – főképpen, mert ezáltal csökkennek a betegek költségei, akik maguk is előnyben részesítik a drágább originálisok helyettesítését.

Az országos internetes vizsgálat során 325 orvost kérdeztek meg: 19 százalékuk egyértelműen generikumpárti volt. Válaszaikból az is kiderült: arra számítanak, hogy a következő néhány évben különösen a generikus hipolipémikumok, a kalcium-antagonisták és a helyi gyulladáscsökkentők forgalma nő majd.

A vizsgálat, amelyet a japán Social Survey Research Information (SSRI) nevű piackutató cég májusban végzett, 25 originális gyógyszerre és már hozzáférhető generikus változataira terjedt ki, ezen kívül húsz olyan márkás szerre, amelyeknek néhány éven belül megszűnik a szabadalmi védettsége. A megkérdezettek többsége 19-nél kevesebb ágyas egészségügyi intézményben dolgozó főállású orvos, a felmérés célja pedig annak megállapítása volt, miként optimalizálhatnák a jelenlegi generikumhasználatot, illetve hogyan mozdíthatnák elő, hogy még többet rendeljenek belőlük originálisaik helyett.

A receptköteles gyógyszerek japán piacából a generikumok mennyiségileg körülbelül 16, értékben 5 százalékban részesednek; forgalmuk növekedésének akadálya jelenleg a minőségükkel, és az ellátás megbízhatóságával kapcsolatos aggályok. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvosok választásaiban e szempontok (a hatékonyságot is ideértve) jelenleg is fontos szerepet játszanak, de úgy tűnik, már az előző néhány évben is befolyásolták őket a költségszempontok, valamint hogy újabban „beikszelhetik" a recepten, hozzájárulnak-e, hogy a gyógyszertárak a rendelt gyógyszer generikumát is kiadják a betegnek. (Ez a lehetőség 2006 eleje óta áll fenn.)

A válaszadók 65 százaléka közölte, hogy tavaly több generikumot írt fel, mint tavalyelőtt, 83 százalékuk ezt azzal indokolta, hogy csökkenteni akarta betegei kiadásait, 56 százalékuk hozzátette, hogy a beteg maga kérte a generikumot. 40 százalékuk közölte, hogy betegenként legalább egy esetben „ikszelt". A generikus helyettesítés lehetőségével legkevésbé orális antibiotikumokkal és szívgyógyszerekkel, leggyakrabban gyomorfekély elleni készítményekkel kapcsolatban éltek.

Az SSRI firtatta, vajon menyire befolyásolták az orvosokat a generikumcégek orvoslátogatói, a megkérdezettek azonban e látogatásoknak nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget: nem számítottak rájuk és gyógyszerrendelési gyakorlatukat sem befolyásolták különösebben.

A japán piacon észlelhető pozitív változások ismét felkeltették a nagy nemzetközi cégek figyelmét, például a Sandozét (Novartis) és néhány indiai vállalatét, amelyek jelezték is, hogy fokozni szeretnék jelenlétüket a szigetországban.

Legolvasottabb cikkeink