• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A főváros is vizsgálja az őssejtbotrányt

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Meg kell tudni, hogy miként keveredhetett egy ilyen nagy múltú fekvőbeteg-ellátó intézmény ebbe az ügybe.

Rendkívüli ülést hív össze a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, Szolnoki Andrea a múlt héten kirobbant őssejtbotrány miatt. Mint mondta, azért van szükség a tanácskozásra, hogy kiderüljön, pontosan mi történt a Nyírő Gyula Kórházban, ott vettek ugyanis őrizetbe a négy gyanúsított közül hármat. Meg kell tudni, hogy miként keveredhetett egy ilyen nagy múltú fekvőbeteg-ellátó intézmény ebbe az ügybe - tette hozzá Szolnoki Andrea.

A rendkívüli szakbizottsági ülést várhatóan néhány napon belül tartják meg. A grémium választ vár arra is, hogy mi volt a szerepe az ügyben a Nyírő Gyula Kórház orvos-igazgatójának, Ruff Györgynek. Mint ismeretes, a Nyírő Gyula Kórháztól a Róbert Károly Körúti Egészségügyi Szolgáltató Kft. bérelte azt a területet, ahol a rendőrség tetten érte a gyanúsítottakat. A Róbert Kft. képviselői azt állítják, hogy egyes betegeknél a kezeléseket, illetve a műtéti előkészületet Ruff György rendelte el. Ő mellékállásban a kft.-nél dolgozott nőgyógyászként. A cég internetes oldalán néhány napja még szerepelt a fényképe is, ezt azonban mára eltávolították onnan.

Ez azt is felveti, hogy a Nyírő Gyula Kórháznak köze volt-e az engedély nélküli őssejtterápiához szükséges abortumok, azaz elhalt magzatok „beszerzéséhez". A rendőrség vizsgálja ezt a szálat is, de egyelőre újabb gyanúsítottak nincsenek. Eddig négy személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, egy ukrán származású amerikai állampolgárságú orvost, egy ukrán származású biológus nőt, az ismert hazai plasztikai sebészt, Seffer Istvánt és Sz. Sándort, az IRM Magyarország vezetőjét.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tegnap elzárkózott az újabb nyilatkozattételtől. Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője azt mondta: egyelőre az összegyűjtött bizonyítékokat értékelik. Nem zárta ki, hogy néhány héten belül az ügy most még feltáratlan részleteire is pontot tesznek. Információk szerint a nyomozást nagyban segítik azoknak a betegeknek a vallomásai, akik részesültek illegális őssejtkezelésben. A rendőrség munkatársai még azt is vizsgálják, történt-e csalás egyes páciensek ellátásánál, azaz előfordult-e, hogy a több millió forint ellenében nem őssejteket, hanem sóoldatot adtak be.

Székely Tamás egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón annyit mondott: sem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ), sem a szaktárcának nincs nyomozati jogköre. Az ÁNTSZ nem végezhetett házkutatást, csak azt ellenőrizhette, hogy valóban azt az egészségügyi szolgáltatást nyújtják-e egy adott helyen, amire az engedélyük szól. Közben, a még javában dúló őssejtbotrány ellenére, egy cég arra készül, hogy Magyarországon nyitja meg Európa első őssejtterápiás központját.

A Beike biotechnológiai cég hazai képviselője, Páli Jenő a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: terveik szerint 2010-ben Ferihegy közelében nyílna meg a legálisan működő központ. Mint mondta, noha a botrány nem tett jót, ennek ellenére nem tekinti veszett ügynek a hazai őssejtterápiát. Hozzátette: köldökzsinórvérből és magzatburokból nyernék ki az őssejteket ellenőrzött körülmények között.

Legolvasottabb cikkeink