• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amikor a segély eléri a bért

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Többen csak pár hónapra kaptak esélyt, hogy a segélynél valamivel több pénzért dolgozhassanak.

Miközben 397 milliárdos a megszorítócsomag, 154 milliárdot ölnek pazarlóan a közmunka-rendszerbe. Amivel kapcsolatban szinte semmi sem úgy van, ahogy Orbán és a kormány látni és láttatni szeretné. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly, egy őszi napon azt mondta, „a kormány ötszázezer ember előtt szeretné megnyitni a középosztályba kerülés lehetőségét". A miniszterelnök ezt úgy képzelte, hogy „a Start munkaprogrammal a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett 48 000 forintos fizetésért dolgozhatnak a közmunkások" – írja a Népszabadság – online.

Azóta kiderült, hogy egynémely dologban tévedett a kormányfő. 2012 óta az aktív korban lévő tartós munkanélküliek foglalkoztatás-helyettesítő támogatása már nem 28 500, hanem mindössze 22 800 forint. Azt is tudjuk, hogy a nyolcórás közmunkával elérhető maximális jövedelem ugyan valóban 47 000 forint, ezt az összeget azonban – mint arra korábbi elemzésében a Policy Agenda rávilágított – csak a közmunkások csekély része kapja, ugyanis a többséget hat órában foglalkoztatják. Ez csak 35 000 forint egy hónapban.

S mivel továbbra is él az a 2009 óta létező szabály, hogy egy családban csak egy közfoglalkoztatott lehet, így nem kell nagy képzelőerő annak belátásához, mennyire távol áll a középosztálybeli életformától, ha egyetlen, 35 000 forintos kereset érkezik be egy családba. Pontosabban: még ennyi sem, mert a Belügyminisztériumhoz delegált közfoglalkoztatásban a foglalkoztatottak heti bontásban kapják meg a bérüket. Az adóhatóság és a települések pedig levonják a korábban felgyűlt tartozásaikat.

Emiatt előállhat az a helyzet, hogy a családok a közfoglalkoztatásban kevesebb pénzhez jutnak, mint ha a 22 800 forintos foglalkoztatás-helyettesítő támogatást kapnák. Jövőre a miniszterelnök háromszázezer közmunkást vizionál.

Igaz, a számokkal mintha hadilábon állna: egy fórumon nemrégiben már most is kétszázezer közmunkást említett, de ez vágyálom. A tényleges szám idén átlagosan százezer körül mozog. A Policy Agenda a tavalyi adatokat elemezve azt írja: havonta hatvanezer embernek tudtak munkát biztosítani. „Ez jelentősen alatta van a 200 ezer fős kormányzati tervnek. Természetesen a kormány úgy is értelmezheti a létszámhatárt, hogy az év során hosszabb-rövidebb időtartamra biztosítottak munkát 200 ezer embernek.

Ez azonban azt is jelenti, hogy többen közülük csak pár hónapra kaptak esélyt arra, hogy a segélynél valamivel több pénzért dolgozhassanak. Azaz: az egész évet tekintve 28-32 ezer forint körüli átlaggal tudnak számolni, és még a „hírhedt 47 ezer forintos határtól is távol vannak". Amennyiben valóban így áll a helyzet, akkor valóban a segélyek minimális összegei egyre inkább közelednek az elérhető munkabérhez – húzza alá a lap. A teljes cikk a Népszabadság – online oldalán olvasható!

Legolvasottabb cikkeink