• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még mindig tabutéma a szex

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap Online

A tinédzserek azt hiszik, otthonosan mozognak a szexuális témákban.

A szakemberek szerint a tinédzserek azt hiszik, otthonosan mozognak a szexuális témákban, de a keresztkérdésekre már nem tudnak felelni. Összesen négyszáz 15 és 25 év közötti fiatalt faggattak a fogamzásgátló módszerekről egy felmérés során. A legtöbben az óvszert említették, de ismert a fogamzásgátló tabletta és a szexuális aktus megszakítása is. A megkérdezettek harmada hallott már a spirálról és egyéb méhen belüli eszközök lehetőségéről – számol be róla a Békés Megyei Hírlap – online.

Minden második fiatal óvszert is használ az együttlétnél, a tabletta és a megszakításos módszer 17 és 14 százalék körében kedvelt. Regisztrálták, de nem engedélyezték Magyarországon az abortusztablettát, szinte minden második fiatal hallott e lehetőségről – közölte az eredményeket az Ipsos.

Az óvszer azon fiatalok körében kedvelt, akiknek nincs állandó partnerük, alkalmi kapcsolatokat ápolnak. Akik már régebb óta élnek együtt, vagy már házasok is, már nem szeretik ezt a módszert – nyilatkozta dr. Boros Zoltán, a békéscsabai Réthy Pál kórház szülész-nőgyógyász főorvosa. A hölgyek körében a fogamzásgátló tabletta a legnépszerűbb, illetve egy-két szülés után méhen belüli eszközöket is választanak. Előnye a hatékonyság, igaz, a nemi betegségek elkerülése érdekében az óvszer a legajánlottabb módszer – fűzte hozzá.

Mintegy negyven tablettából lehet választani, ennyit lehet felírni. Ezek már valóban modernek, kevés a mellékhatásuk, nagy biztonságot nyújtanak – folytatta a szülész-nőgyógyász, aki az abortusztablettával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Magyarországon nem elérhető, nem forgalmazzák. A tévhiteket is eloszlatta: nem olyan készítményről van szó, melyet csak bevesznek és kész, minden rendben. Használata néhány napos kellemetlenséget okoz, összességében tehát nem sokkal humánusabb megoldás, mint a műszerrel végzett abortusz – húzta alá a szakember.

Mező Andrea, a Mi-Értünk Egyesület elnöke elmondta, szórakozóhelyen szokták osztogatni az óvszereket, melyek hamar elfogynak. Emellett vitaminokat adnak a fiataloknak, különböző teszteket töltetnek ki velük, illetve sokat beszélgetnek. Megemlítette, hogy a Kábítószer Egyeztető Fórum 2010-ben és 2011-ben végzett egy felmérést, mely során tizenkilenc megyei, főleg békéscsabai középiskolában kérdezték a diákokat. Több ezer fiatalnak volt az a véleménye – folytatta Mező Andrea -, hogy lényegesen többet kellene beszélni szabadon a szexualitásról, a szerelemről, nem szabad tabuként kezelni. Azt mondták, hogy tudnak a témáról, de mikor érkeztek a keresztkérdések, nem bírtak rá válaszolni. Természetesen máshogy érdeklődik egy 14 és egy 18 éves a téma iránt, egyeseknél 14 évesen már „ciki" szűznek lenni, úgy kezdenek 12-13 évesen szexuális életet, hogy fogalmuk nincs róla, keveset hallottak a témáról.

Legolvasottabb cikkeink