• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Anyaméhben is mérgez a GMO?

Lapszemle 2011.09.14 08:27 Forrás: Magyar Nemzet

A legmegrázóbb felfedezés az, hogy a Bt-fehérjék túlélték az emberi emésztőrendszert, és bekerültek a véráramba.

Kilencvenhárom százaléka GMO-méreganyaggal fertőzött a még meg sem született babáknak - közölte egy tanulmány alapján a NaturalNews.com nevű portál. A lap szerint Kanadában leleplezték azt a hamis állítást, miszerint bizonyos fajta genetikai növényvédő szerek (amelyeket maguk a genetikailag módosított növények termelnek) nem kerülnek be az emberi szervezetbe a táplálkozás során.

A québeci Sherbrook Egyetemi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának kutatói bebizonyították, hogy a genetikailag módosított kukorica és más termények úgynevezett Bt-méreganyaga kétséget kizáróan a véráramban köt ki. Ezt a mérget a tesztelt várandós anyák kilencvenhárom százalékának vérében megtalálták.

A Reproductive Toxicology című lapban közzétett tanulmány elmagyarázza, írja a NaturalNews.com, hogy a Bt-méreganyag nem csupán közvetlenül a genetikailag módosított termék elfogyasztásával lép be az emberi szervezetbe, hanem úgy is, ha olyan húst, tejet és tojást fogyasztunk, amelyek olyan állattól származnak, amelyeknek csupán a takarmánya tartalmazott GMO-t. A vizsgálaton átesett várandós anyák nyolcvan százalékánál a babák köldökzsinórvérében is kimutatták a Bt-mérget, a nem várandósak hatvankilenc százalékánál szintén megtalálták ezt.

A biotechnológiai ipar által megrendelt tanulmányok ezzel ellentétben éveken át azt hangoztatták, hogy bármely, az ételben megmaradó genetikailag módosított anyag lebomlik az emésztőrendszerben. Most, miután napvilágra került, hogy az ilyenfajta állítások egyszerűen kitalációk, számos szerveződés sürgeti a kormányokat, hogy vegyék ki a GMO-kat az élelmiszerláncból. Pete Piley, a GMO-ellenes szervezetek szövetségének tagja szerint a legmegrázóbb felfedezés az, hogy a Bt-fehérjék túlélték az emberi emésztőrendszert, és bekerültek a véráramba. Ez ugyanis olyan jelenség, amiről azt állították, hogy nem lehetséges.

A szabályalkotóknak sürgősen át kell gondolniuk véleményüket, az EU-nak pedig olyan oltalmi cikkelyt kell a rendeletei mellé illesztenie, ami megelőzi a Bt-méreganyagot tartalmazó, genetikailag módosított termények további termesztését vagy importálását állati takarmány vagy étel számára mindaddig, amíg teljesen ki nem értékelik az egészségre gyakorolt hatását -tette hozzá az aktivista.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink