Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Ausztriában a legegészségesebbek az idősek

Lapszemle 2018.07.18 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Ausztriában a legegészségesebbek az idősek

Portugáliában a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota egy felmérés szerint.

Az európai országok közül Portugáliában a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota – derült ki az öregedést vizsgáló eddigi legnagyobb európai tanulmányból, amelynek előzetes eredményeit a portugáliai Coimbrai Egyetem tette közzé, és amelyet az MTI híre nyomán a magyaridok.hu hozott nyilvánosságra.

A DO-HEALTH elnevezésű tanulmányt azzal a céllal indították el 2012-ben, hogy megnézzék, milyen módszerekkel lehet javítani a 70 év felettiek egészségi állapotát. A vizsgálat előzetes eredményei szerint „klinikai szempontból nézve” a portugál idős emberek mindössze 9 százaléka tekinthető egészségesnek. Utánuk következnek a franciák (37 százalék), a németek (38 százalék), a svájciak (51 százalék) és az osztrákok (58 százalék). A tanulmány 2157 résztvevő bevonásával készült. A 70 éves, vagy idősebb alanyokat öt európai ország hét városából – Zürich, Bázel, Genf (Svájc), Berlin (Németország), Innsbruck (Ausztria), Toulouse (Franciaország) és Coimbra (Portugália) – választották ki.

Az eredmények szerint 42 százalékuk volt „egészséges idős ember”, ami a tanulmány során használt definíció szerint azt jelenti, hogy nem küzdöttek „krónikus betegséggel és jó fizikai, valamint mentális egészségnek örvendtek”. A három éven át tartó klinikai vizsgálat során a résztvevőknek „hetente háromszor kellett egyszerű testmozgást végezniük otthon és napi szinten D-vitamint, vagy omega-3 zsírsavakat, vagy placebót fogyasztaniuk”, hogy a kutatók megnézzék, milyen hatással van a D-vitamin, az omega-3 és a fizikai aktivitás az alanyok kognitív, valamint fizikai egészségére.

...

A kutatók szerint rengeteg tényező befolyásolja az idős emberek egészségét, a nyugdíjtól kezdve egészen az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésig. „Van egy tényező, amely feltételezésem szerint nagyon fontos, és ez nem más, mint az iskolai végzettség” – jegyezte meg az egyik szakember.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink