• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az utcára viszik az egészségügyet

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A válaszadók 69 százaléka fél attól, hogy a reformok miatt romlik majd az ellátás színvonala.

Az amerikaiaknak a hetek-hónapok óta a kongresszusban gyúrt egészségügyi reformmal kapcsolatos teljes elbizonytalanodását jelzik a friss közvélemény-kutatások. Az egyik felmérés szerint a válaszadók 69 százaléka fél attól, hogy a reformok miatt romlik majd az ellátás színvonala, ugyanakkor 66 százalék úgy véli: lépések hiányában ő maga elveszítheti a biztosítását. A megkérdezettek egyre kritikusabbak azzal kapcsolatban, ahogy Barack Obama elnök kezeli a reformcsomagot; az egyik felmérés szerint támogatóinak száma ebben már az 50 százalékos határ alá csökkent, de más kutatások is bizalomvesztésről árulkodnak.

A kongresszus pénteken kezdődő, öthetes nyári szünete előtt a csomagot már aligha fogadják el. Kétséges a végeredmény. A képviselőház szakbizottságai már elfogadtak egy verziót (a plénum szeptemberben szavaz), de a szenátusi körök még hátravannak.

Az amerikai politikusok a nyári szünetben Washingtonból roadshow-ra, kérdés-feleletre épülő „városházi találkozókra" viszik a reformvitát - Obama elnök részvételével is. Agresszív televíziós hirdetési kampányra is készülnek, hogy növeljék (demokraták), illetve tovább csökkentsék (republikánusok) a támogatottságát.

Az egészségbiztosítás nagy és kíméletlen üzlet. A cikk írója két felnőtt és három kisgyerek után havi 800 dollár (147 ezer Ft) részletet fizet. A biztosításban a fogászat és a szemészet nincs benne, és minden, igénybe vett ellátáson jelentős az önrész. Ha a munkáltató nem járul ehhez hozzá - márpedig tízmilliók esetében ez a helyzet -, az összegek sokaknak kifizethetetlenek.

a nincsenek még 65 évesek és „nem elég szegények" sem, akkor nem jogosultak a két nagy szövetségi alapra, a Medicare-re és a Medicaidre. A biztosítás nélkül élők számát 47 millióra, az alulbiztosítottakét 25 millióra teszik. Külön bajban vannak azok, akik szerződést kötnének, de krónikus betegségben szenvednek, és a biztosító így már nem vállalja őket. A reform tíz év alatt 900-1000 milliárd dollár ráfordítással valósítható meg, éppen akkor, amikor az egekben, 1800 milliárd dolláron áll a költségvetési hiány.

USA

Legolvasottabb cikkeink