• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Büntetésben a gyógyszeripar

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Nagyon fontos gyógyszerekhez nem, vagy csak lassan, esetleg csak saját zsebből jutunk a jövőben.

Nagyon fontos gyógyszerekhez nem, vagy csak jelentős várakozási idő után, esetleg csak saját zsebből jutnak hozzá a betegek a jövőben, ha a kormány terveinek megfelelően tovább szűkül a gyógyszertámogatás – nyilatkozta a Világgazdaságnak adott interjúban Szolyák Tamás, a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

- Alig van olyan ország, amelyik ne küzdene az egészségügyi költségek növekedésével. Az már más kérdés, hogy ezen költségek lefaragása illeszkedik-e bármilyen hosszabb távú koncepcióba, és hogy ez a koncepció hatásvizsgálatokkal kellően megalapozott-e. Magyarországon az a legnagyobb baj, hogy nagyon sokféle átalakítás zajlott, de rendszerint teóriák, és nem megalapozott számítások alapján - válaszolta egy kérdésre. 

Mint elmondta, a gyógyszercégek 2002 óta fizetnek Magyarországon extra adókat, igaz, azok mértéke eleinte nem volt jelentős, különösen a piac növekedéséhez képest. A ’90-es évek elejétől, amikor a gyógyszeripar teljes egészében megvetette a lábát Magyarországon, egy nagyon komoly bővülésen ment keresztül ez a piac, és ennek következtében 2006 végére az állam nettó értéken számolva már 380 milliárd forintot költött gyógyszerek támogatására, ami bőven a GDP 1 százaléka fölötti összeg volt. Ez a 14-16 év nagyon dinamikus növekedést hozott számunkra, melyet nem kellőképpen ellentételeztünk a társadalom felé.

Ennek most nagyon keményen megkérik az árát, csúnyán büntetik az elmúlt öt évben az iparágat. 2007 óta folyamatosan csökken az állami gyógyszer-finanszírozás, és a cégek mind nagyobb mértékben refinanszírozzák a gyógyszertámogatást az adókon és elvonásokon keresztül. A nettó állami kiadás az idei évre a GDP 0,7 százalékára vagy még az alá csökkent, és ha a jövő évi gyógyszerkeret valóban csak 158 milliárd forint lesz, az azt fogja jelenteni, hogy az állami hozzájárulás mértéke mindössze a GDP 0,54-0,58 század százaléka lesz, szemben az 1-1,1 százalékos európai átlaggal. A betegek számára ez azt hozhatja magával, hogy nagyon fontos gyógyszerekhez nem, vagy csak hosszú várakozási idő után, esetleg csak saját egyéni refinanszírozással, egy extra biztosítással fognak hozzájutni.

Van olyan helyzet, amikor a gyártó már nem tudja bevállalni az állam által elvárt refinanszírozás mértékét, mert veszteségessé teszi a termék forgalmazását. Sajnos, a Novartis esetében ez volt a helyzet a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni vakcinával, ami most már csak teljes áron kapható a patikákban, és úgy tudom, ebből a fajta vakcinából már egy sincs támogatva. Eddig csak kevés gyógyszert vontak ki a cégek a támogatásból, de ez nem jelenti azt, hogy ez jövőre is így lesz. Ha a 2013-as gyógyszertámogatás a tervezett szinten marad, minden gyártónak le kell vonnia a saját következtetését - mondta el a VG-nek az igazgató.

Legolvasottabb cikkeink