• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Döntenek a fővárosi kórházak sorsáról

Lapszemle Forrás: Népszava

A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint biztosan lesz rendkívüli közgyűlés.

Azonban az időpontot még nem jelölték ki. A Népszava értesülései szerint március 4-én dönthetnek a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő 12 kórház állami kézbe adásáról. Az előterjesztés még nem ismert, a fővárosi frakciók még nem kaptak hivatalos értesítést.

Tarlós István és Szócska Miklós még januárban elvi megállapodást kötött a gyógyintézmények átadásáról. Jövő hét kedden az egészségügyi államtitkár az ágazat budapesti és Pest megyei képviselőivel tárgyal. Aznap egyébként Tarlóssal közösen egyeztet Pesti Imre budapesti kormánymegbízottal és Pest megyei kollégájával, Tarnai Richárddal is. A közelmúltban elfogadott fővárosi költségvetésben ráadásul már kifejezetten nem is számoltak az egészségügy finanszírozásával.

A szakértők véleménye szerint a 40 százalékos elvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyról áthozott fejlesztéseket, beruházásokat valósítják meg, míg idénre nem terveztek semmit a fekvőbetegellátó intézmények számára. Továbbá döntés született arról is, hogy a tartósan – azaz 60 napnál régebbi tartozást felhalmozó – eladósodott költségvetési intézmények vezetőit azonnal leválthatják, de megszüntetésükről, illetve más költségvetési szervbe való integrálásukról is dönthet a főpolgármester.

Eközben a jövő heti kormányülésen tárgyalhatják például az országos betegellátó rendszer átalakítását is, illetve hivatalos kormányprogrammá válhat a Semmelweis vitairat. Ezután a kabinet bemutatja a Semmelweis Koncepciót, így május-júniusra a parlament dönthet az egészségügy szerkezetátalakítását célzó törvényekről. Azonban az intézményi átszervezésekre csak fokozatosan lehet számítani, aminek keretében kórházi osztályok szűnhetnek meg és egyes ellátási területeket intézményekben csoportosítanak majd.

Szócska Miklós elmondta: egyes ellátásokból csak egy lesz az országnak, mivel ennél nagyobb kapacitást nem éri meg fenntartani. Azonban a 12 fővárosi kórház sorsáról egyelőre nem tudni. Arról lehetett hallani, hogy a speciális, országos ellátási kötelezettségű intézményekre a Semmelweis Egyetem tartana igényt.

Legolvasottabb cikkeink