• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

Lapszemle Forrás: pharmaonline.hu
EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

Az EESZT nem akadályozza, és nem lassítja a háziorvosi rendszerek működését a háziorvos szerint.

Volt, aki novemberben dobta be a törölközőt a szoftvergyártók közül – hangzott el az IME egészségügyi szaklap szerdai konferenciáján, ahol a rendelőkben és gyógyszertárakban négy hónapja használt Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT), azon belül is az e-recepttel szerzett tapasztalataikról beszéltek az érintettek, írja a pharmaonline.hu portál.

Ha többletmunkát nem okoz, nem lesz baj – ezzel a gondolattal vágott bele tavaly ősszel az EESZT használatába dr. Rosta László felsőrajki háziorvos, aki szerint a felhőalapú struktúra tökéletesen működik november vége, december eleje óta. A fenntartásért és üzemeltetésért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) részéről mindvégig segítőkészséget tapasztalt, inkább a kommunikációval akadt némi probléma. A két vegyes praxist üzemeltető doktor példaként említette, hogy bár már negyedik hónapja használják az EESZT-t, nemrégiben kapott arról értesítést, hogy hamarosan a betegtájékoztató szóróanyagot küldenek, amelyet a rendelőben tud majd osztogatni a pácienseinek. Ahogyan a betegeknek, úgy az egészségügyi személyzetnek sem volt információja a bevezetést megelőzően az EESZT-ről, pedig néhány rövid üzenettel gördülékenyebbé tehették volna az indulást – jegyezte meg Rosta László.

Míg az EESZT a rendszer élesítése után állt csak le néhány napra, azóta fennakadás nélkül működik, a medikai szoftverek illesztésével több probléma is akadt. Bár a háziorvosi szoftvergyártók fejlesztőinek többsége jól vette az akadályokat, volt, aki novemberben bedobta a törölközőt, mert nem tudta teljesíteni az EESZT-hez való csatlakozás követelményeit. Ez azt jelentette, hogy az érintett praxisoknak menet közben még szoftvert is kellett váltaniuk – mondta az orvos.

Egy átlagos praxisban két-háromezer receptet írnak fel havonta, így „minden perc számít", azonban az EESZT nem akadályozza, és nem lassítja a háziorvosi rendszerek működését – hangsúlyozta az orvos, aki összesen nyolc zalai kistelepülésen látja el a betegeket, azonban az EESZT a legkisebb faluban is fennakadás nélkül működik. Az e-receptmodul azért is nagyon hasznos, mert követhetőek a beteg gyógyszerkiváltási szokásai, ami döntően befolyásolja a terápiát. Az EESZT használata óta az is kiderült Rosta László számára, hogy betegei szeretnek „vándorolni" orvostól orvosig, viszont rendre megfeledkeznek arról, hogy őt tájékoztassák a másutt felírt készítményekről, ám a rendszer biztosítja a követhetőséget, és ez vonatkozik a nem támogatott patikaszerekre is.

Hiányolta viszont a háziorvos a gyógyászati segédeszközök (gyse) elektronikus rendelhetőségét, és megjegyezte azt is, hasznos lenne az e-recept mellé tájékoztatót és indentát csatolni, amelyhez mind az orvos, mind pedig a beteg hozzáfér, illetve változtatni kellene az azonosítási rendszeren; az e-személyi helyett jobb lenne egy „kevésbé elhagyható" azonosító, mint például az ujjlenyomat – zárta Rosta László.

Legolvasottabb cikkeink