• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy kis migráció, egy kis egészségügy

Lapszemle Forrás: promenad.hu

Az államtitkár is kampányolt a népszavazás mellett, a szünetben az egészségügyről is beszélt.

Dr. Ónódi-Szűcs Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárát fogadta Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a Békés megyei Dobozon, a népszavazással kapcsolatos lakossági fórumon. Az államtitkárt a dobozi látogatása során villáminterjút adott a Rádió7-nek. Szavait a Promenád.hu idézte.

- Mi a helyzet a magyar-szerb határon, hogyan birkóznak meg ezzel a feladattal az egészségügyi dolgozók, milyen terhelést kapnak a rendőrök, katonák?
-
 A legutóbbi kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy összesen nyolcezer rendőr és katona dolgozik a magyar-szerb határon. Az állomány munkájáról azonban első sorban a Honvédelmi- és a Belügyminisztérium illetékes nyilatkozni, de azt el tudom mondani, hogy az egészségügyi szűrést a honvédség nagy tapasztalatú katonai orvosai végzik és nagyon jók a rendőrorvosok is. A hivatásos állományban dolgozó orvos kollégák hozzá vannak szokva, hogy nagy tömegeket szűrjenek és Magyarország missziós tevékenysége miatt a legtapasztaltabbak a szakmában. Ez a munka, azt gondolom, hogy jó kezekben van. Amivel támogatjuk ezt a feladatot, - amelyet hangsúlyozok, Magyarországnak saját erőből kell megoldania - az, hogy laborhátteret adunk és a szűrésekből származó mintákat kitenyésztjük, kiértékeljük.

Azonban óriási gondot jelent az egészségügyre nézve, hogy sokszor az eredmények megérkezésekor már ott sincs a beteg. Jó esetben a pontos adatfelvételek révén lehet, vagy lehetne csak azonosítani, de ekkor már nem tudjuk, merre tartózkodnak. Komoly betegségekkel mennek tovább, amelyeket azonnal kezelnünk kellene a páciens és lakosság miatt is. A kerítés megépítésével szerencsére délen ezt kockázatot sikerült lecsökkenteni, de ez elképesztően sokba kerül Magyarországnak, hiszen nem csak felépíteni, de folyamatosan üzemeltetni is kell.

- Több egészségügyi dolgozó is itt volt Dobozon, valójában hogyan állunk most a béremelésekkel?
Igen. Ez most a legfontosabb küldetésünk, hogy stabilizáljuk a béreket és sikerüljön olyan szintre hozni az egészségügyben dolgozók bérét, ami elfogadhatóbb. Ne higgyék azt, hogy most rögtön londoni béreket fogunk adni, de mindent megteszünk azért, hogy erről a holtpontról kimozdítsuk az országot. A jelenlegi válsághelyzet persze óriási terhet rak az országra, de éppen most beszélgettem Dr. Kovács József, országgyűlési képviselővel, aki egész életét az egészségügyben töltötte. Ma egy 138 000 forintot kereső nővér fizetése 198 000 forintra emelkedett. Hálával tartozunk azoknak a dolgozóknak, akik kitartottak és nem fogjuk őket elfelejteni.

Jönnek a béremelések, több lépcsőben, mert a forrásokat elő kell teremteni, de megcsináljuk és hamarosan a V4 átlagbérét tudjuk kifizetni. És ne higgyék, hogy megállunk. Magam az egészségügyből jöttem, őket is fogom képviselni. Nincs kivétel. A mentősök is megkapják a béremelést, hiszen az egyik legspeciálisabb területe az egészségügynek. Amikor baj van, ők érkeznek a leghamarabb, a leggyorsabban reagáló egységek s az állandó készenlét, az ügyeletek, jelentős fizikai és mentális terhelésnek teszik ki nap, mint nap a kollégákat. Mondhatom azt is, hogy erre a feladatra speciális képességek kellenek, de ez a mentősök között mindennapinak számít. Nekünk viszont ezt forintra kell váltani. Fontos, hogy a bérekkel is kifejezzük a megbecsülésünket.

A rezidensekkel kapcsolatos kérdése pedig az egyik legérdekesebb, hiszen ettől az évtől már egyetlen egy orvostanhallgatót sem engedünk el, minden végzett, abszolvált hallgatónak tudunk rezidensállást biztosítani. Fizetésük is hasonlóképpen emelkedik. Óriási szükség van rájuk, számítunk a munkájukra.

A körzeti orvosok feladatai ma nagyon összetettek, számukra is elindítottuk azt az előkészítő munkát, amely csökkentheti a terhelésüket. Ennek a munkának a kidolgozása folyamatban van. Azok az orvosok, akik a klinikák, kórházak folyosóiról friss levegőre vágynak, higgyék el, hogy egy kis faluba érkező fiatal orvost, fiatal orvospárt, a tenyerén fogja hordozni a falu. Vidéken ma óriási megbecsülése van az orvosoknak s vidéki értelmiség alapjait képezik. Fontos megtartója lehet egy karizmatikus orvos egy-egy községnek. Tudjuk ezt mindannyian, akik vidéken nőttünk fel - mondta az államtitkár.

Legolvasottabb cikkeink