• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emelik-e az szja-visszatérítés 150 ezer forintos küszöbét?

Lapszemle 2023.07.27 Forrás: vg.hu
Emelik-e az szja-visszatérítés 150 ezer forintos küszöbét?

Az egészségpénztári tagok tisztában vannak azzal, hogy az szja-visszatérítéssel is támogatott öngondoskodási forma milyen sokoldalúan kihasználható.

Ha lesz rá kormányzati szándék, mi is támogatni fogjuk az szja-visszatérítés összegének emelését, a másfél évtizede érvényben lévő 150 ezer forintban maximált keretösszeg ugyanis elinflálódott, ennek korrekciója pedig hatékonyabban tudná ösztönözni a nyugdíj- és egészségcélú öngondoskodást – mondta a Világgazdaságnak Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Az inflációval együtt egyes pénztárakban a működési költségek is emelkednek, erről nemrégiben határozott több egészségpénztár közgyűlése. Mi indokol például egy 8 százalékos költségelvonást egy egészségpénztári tagtól az éves befizetéseinek első 150 ezer forintja után?

Úgy látjuk, hogy egyre népszerűbbek ezek a pénztárak. Az önkéntes egészségpénztárakban erőteljes volt mind a taglétszám, mind a vagyon bővülése 2023 első negyedévében: már közel egymillió tagot számlálnak a pénztárak, ami éves szinten 43 ezer fős (4,5 százalék) növekedés. Az összesített vagyon ennél is nagyobb mértékben, közel 12 százalékkal 68 milliárd forint közelébe emelkedett. A tagdíjbevételek 22 százalékot megközelítő mértékben nőttek éves összevetésben úgy, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók hasonló ütemben növelték befizetéseiket.

Az egészségpénztáraknál a tagok befizetései még jelentősebb súlyúak, mint a nyugdíjpénztárak esetében, arányuk több mint 86 százalék. A növekedés tehát egyértelmű, ami azt jelzi, hogy az egészségpénztári tagok tisztában vannak azzal, hogy ez az szja-visszatérítéssel is támogatott öngondoskodási forma milyen sokoldalúan kihasználható: 2022 első negyedévéhez képest például közel 43 százalékkal ugrott meg a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege.

Ami a költségeket illeti, fontos tudni, hogy az egészségpénztárak esetében a működtetés jellemzően drágább, mint a nyugdíjpénztáraknál, tekintettel a más működési környezetre, modellre, teljesítendő célkitűzésekre, feladatokra. Egyrészt az egészségpénztáraknál jellemzően napi számlamozgások történnek, mindemellett gyakori, akár havonta több tucat szolgáltatáselbírálás és teljesítés történik pénztártagonként. Ezenfelül azt is látni kell, hogy számos fejlesztést hajtottak végre az egészségpénztárak, például jól működő webshopokat alakítottak ki, illetve a társkártyák révén a tagságnál jóval szélesebb kör veszi igénybe a szolgáltatásokat – ezeknek mind van költségvonzatuk is.

További részletek a Világgazdaság cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink