• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eris ringbe szállt, és kiütéssel győzött

Lapszemle 2023.09.20 Forrás: economx.hu
Eris ringbe szállt, és kiütéssel győzött

Figyelemre méltó, új tendencia, hogy a felnőtteknél nem minden esetben váltak be a tipikus házi praktikák.

Még nem tudni, hogy Eris, az augusztus végén azonosított, agresszív omikron-mutáns, vagy a még annál is újabb verzió, a Pirola lesz-e az őszi vírusszezon főszereplője, de újra futótűzként terjednek a covidos megbetegedések Magyarországon. Személyesen megtapasztaltuk, hogy a jellegzetes, influenzaszerű tünetek mellett immár szokatlan kellemetlenségek is nehezíthetik a gyógyulást, írja az economx.hu.

Míg a forró nyári hónapokban még csak néhányaknak okozhatott meglepődést az arcmaszkot viselő emberek látványa az utcán, mára ismét egyre többfelé válik napi népviseletté a Covid-időszakra jellemző védekezési eszköz, miközben telítődnek a háziorvosi rendelők várótermei. Rákapcsolt az őszi vírusszezon.

Az elmúlt két hétben magunk is megtapasztalhattuk, hogy a torokfájással, rekedtséggel, fejfájással, orrfolyással, majd napokig tartó lázzal, végtag- és hátfájdalmakkal, köhögéssel, illetve általános gyengeséggel járó fertőzés ugyan a jellegzetes, influenzaszerű tünetekkel bukkan fel, viszont az új mutánsok más, szokatlan állapotokat is előidézhetnek. Miután a megbetegedés kezdetén az otthon elvégezhető teszt eredményeiből hamar megbizonyosodtunk arról, hogy újra a Covid ütötte fel a fejét a családban, az iskolából, lakókörnyezetből jelzett, hasonló eseteket számba véve nem reprezentatív, ám annál életszerűbb felmérést végeztünk. 

Ebből kiderült, hogy az omikron-mutánsok legújabb, őszi változatai a vakcinázottak és az oltásból korábban kimaradtak, illetve a gyerekek és a felnőttek körében is válogatás nélkül terjednek, és különböző erősségű megbetegedéseket okozva, elképesztő gyorsasággal csapnak le az áldozataikra. 

Figyelemre méltó, új tendencia, hogy a felnőtteknél nem minden esetben váltak be a tipikus házi praktikák.

Volt, aki azt jelezte, hogy a közismert, recept nélkül elérhető gyógyszerekre eddig szokatlan, allergiás tünetekkel (például szemszárazsággal, bőrviszketéssel, ödémásodással) reagált a szervezete, amely miatt végül a páciens mégis az orvosnál kötött ki. Akadt, aki emiatt a vártnál sokkal rosszabbul járt, mivel az allergiára kapott antihisztamin tablettán kívül mást nem szedhetett be a fertőzés leküzdése érdekében, így a sok alvás, a bőséges folyadék és a vitaminok közreműködésével egy hétnél-tíz napnál tovább tartott, és igen küzdelmes volt a felépülése. 

Az általunk megkérdezett gyermek- és háziorvosok szerint nem meglepő, ha az eddig mutálódott, rengetegféle omikron-variáns, illetve a klasszikus felső légúti vírusok egymással keresztfertőzésbe kerülnek, és ily módon súlyosabban megélt, de az eddigi tapasztalatok szerint nem életveszélyes állapotokat idéznek elő. 

Az óvatosság érdekében azonban minden esetben javasolják az orvosok az ágynyugalmat, a fertőtlenítést, illetve a házi teszt bizonyossága után a szakember által javasolt, valamennyi óvintézkedés fegyelmezett betartását. 

További részletek az economx.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink