• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezért esnek a gyerekek egyik betegségből a másikba

Lapszemle 2024.03.20 Forrás: magyarnemzet.hu
Ezért esnek a gyerekek egyik betegségből a másikba

Egy kisgyermek évi 8-10 vírusfertőzése még nem számít kóros gyakoriságnak, és ez a folyamat az immunrendszer érését támogatja.

Melyek azok a gyerekbetegségek, amelyeket néhány napos pihenéssel ki lehet heverni és milyen tünetek esetén forduljunk azonnal orvoshoz? Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nem szabad félvállról venni a fertőzéseket, és van néhány praktika, amivel ha elkerülni nem is tudjuk, de csökkenthetjük a betegségek kockázatát - írja a magyarnemzet.hu.

Orrfolyás, láz, köhögés – már nem csak a téli hónapokban vannak jelen ezek a tünetek és a velük járó betegségek, az elhúzódó fertőzések, felülfertőzések miatt pedig úgy tűnhet, gyermekeink immunrendszere kimerült. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ennek sokféle oka van.

– Gyakorta tapasztaljuk, nem csupán gyermekeknél, hogy egy-egy betegség után sokkal gyakoribbak a visszaesések, elhúzódó panaszok, ám szakmai szempontból egy kisgyermek évi 8-10 vírusfertőzése még nem számít kóros gyakoriságnak, és ez a folyamat – bármennyire is nehézkes – az immunrendszer érését támogatja – fogalmazott.

A doktornő kiemelte, a megnövekedett esetszámok mögött nem feltétlenül a kórokozók változása áll, a magyarázat inkább a környezetben keresendő. – A Covid-járvány óta sokkal több, a korábbiakhoz képest többszörös megkeresés érkezik az alapellátó gyermekorvoshoz. Ennek egyik oka, hogy a bezárások, a maszk használata a többi vírust is visszaszorította, amelyek most „revansot vesznek”, azaz mivel a kiesett években kevesen váltak védetté, most sok fogékony gazdaszervezetet találnak. Idén a nagyon enyhe tél is kifejezetten kedvezett a fertőzések terjedésének. A gyermekorvos álláspontja szerint a járvány óta ráadásul a szülők és az intézmények is érzékenyebben reagálnak már az enyhébb náthás tünetekre is.

Felejtsük el a vitaminkészítményeket

Havasi Katalin arról is beszélt, az egyre növekvő esetszámok mögött nem csupán az enyhe tél és a Covid miatti elszigeteltség okolható, hanem a gyerekek általános állapota: a romló egészségi tendencia, a túlsúly és a mozgásszegény életmód, de az egyoldalú táplálkozás is felelős azért, hogy a gyerekek immunrendszerének pajzsán rés keletkezik.

Példaként elmondta, az influenzavírus minden évben jelentkezik a téli hónapokban, és akár minden évben többször is megbetegíthet bennünket és bár a vírussal mindenki találkozik, nem egyformán reagál a szervezetünk. Az, hogy kinél milyen súlyosságú, mennyire erős tünetekkel jelentkezik az influenza, vagy milyen súlyos szövődmények alakulnak ki, az egyén immunrendszerének pillanatnyi állapotán múlik.

– A különféle vitaminkészítmények, gumivitaminok túladagolása helyett a változatos, tápanyagdús ételekre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására fókuszáljunk inkább, mert a kutatások azt igazolják, hogy az extrém nagy dózisú vitaminok nem védenek a fertőzésektől, sőt, túlzott mennyiségben akár károsak is lehetnek. Az immunrendszert tehát az egészséges életmód, a természetes tápanyagokban, vitaminokban gazdag étrend, a friss levegő és a rendszeres mozgás is erősíti. Ezek nem pótolhatók bekapkodott pirulákkal és szirupokkal – magyarázta.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink