• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fejben már épül az egészségügy

Lapszemle 2018.04.21 Forrás: nepszava.hu
Fejben már épül az egészségügy

Nagy a nyüzsgés a negyedik Orbán-kormány újraformálódó egészségpolitikája körül.

A hírek szerint szinte mindenki koncepciót ír, mintha csak most akarnák egyszeribe megvalósítani az összes reformot, amit nyolc éven át következetesen került a Fidesz-KDNP - olvasható a nepszava.hu portálon.

A lap információi szerint a kormányfő még nem döntött az új kormány végleges struktúrájáról, s ha ez megvan, csak akkor kerülhet szóba ki, milyen területet irányít.

Latolgatások szerint Novák Katalinnak, a családügyi államtitkárnak van a legnagyobb esélye arra, hogy az egészségügyet más területekkel együtt irányíthatja. Volt olyan is, aki szerint Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter kerülhet, ha egyben marad, az EMMI élére. A politikus ugyan pénteki nyilatkozatával azt erősítette, hogy inkább visszatér Hódmezővásárhelyre, de azt sem zárta ki, hogy kaphat visszautasíthatatlan ajánlatot a miniszterelnöktől. Államtitkárként Velkei György, a Bethesda gyermek kórház főigazgatójának, Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, valamint Nagy Anikó, a Heim Pál gyermek kórház főigazgatójának neve is felmerült.

A háztáji koncepcióktól függetlenül az bizonyosan várható az egészségügy irányításának gyakorlata nem változik. Legalábbis annyiban, hogy a feladatra kijelölt minisztérium foglalkozhat a szakpolitikával, de azt továbbra is a gazdasági tárca dönti el, mire költhet, s mire nem az ágazat.

Már a választások előtt megjelent az MNB szakértői által készített tanulmány, amely az ország versenyképesség-javítását szorgalmazza. Orbán Viktor miniszterelnök két hete a Figyelőnek adott interjújában azt mondta számára szimpatikusak az MNB szakértői – Palotai Dániel és Virág Barnabás – által közölt meglátások. A szerzők szerint az egészségügyben szükség van a források bővítésére és a magánforrások bevonását javasolják. Ennek lehetséges eszközeként említik, például a kihasználatlan kapacitások hasznosítását, illetve a magánbiztosítás lehetőségének szélesítését. A szerzők a német egészségbiztosítási rendszert is leírják. Németországban duális rendszer működik: van egy kötelező állami és van egy magánbiztosítási rész. Az ott élők választhatják a magánbiztosítást vagy besorolják őket az állami kockázatközösségbe. Ez utóbbi széleskörű, szolidaritás elvű szolgáltatási csomagot kínál. A magánbiztosítást választó magas keresetűeknek viszont nem a jövedelmük, hanem koruk és kockázataik alapján meghatározott díjat kell fizetniük. A diákok is választhatják ezt, számukra ez a biztosítás az alacsony kockázataik miatt, olcsó. A köztisztviselőknek az állam fizeti a költségek egy részét, a többire magánbiztosítást köthetnek.

További részletek a nepszava.hu portálon.

Legolvasottabb cikkeink