• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyengül az immunrendszerük, romlik a gyerekek egészségi állapota

Lapszemle 2024.03.27 Forrás: magyarnemzet.hu
Gyengül az immunrendszerük, romlik a gyerekek egészségi állapota

A túlsúly és a mozgásszegény életmód, de az egyoldalú táplálkozás is felelős azért, hogy a gyerekek immunrendszerén rés keletkezik.

A lepkehimlő több hónapja tartja rettegésben az óvodások és iskoláskorú gyerekek szüleit, pedig valójában egyáltalán nincs ok különösebb aggodalomra - írja a magyarnemzet.hu.

– A betegség a legtöbb esetben ártalmatlan és néhány nap pihenés a gyógyír rá – mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A szakember kifejtette, a fertőzés elég látványos: a két orcán megjelenő kiütések olyanok, mintha egy pillangót formálnának, de jellemző tünetei még a betegségnek a testszerte megjelenő apró kiütések és a hőemelkedés is.

– Általában néhány nap gyengélkedést, náthás tüneteket, izomfájdalmat, esetleg lázat követően jelennek meg a jellegzetes, lepke szárnyait idéző kiütések, amelyek az immunrendszer válaszreakciójával függenek össze, és valójában a vírusürítés, a fertőzőképesség megszűnését jelzik. Az általános szabály érvényes itt is, ameddig rossz a közérzete, lázas, addig ne menjen közösségbe – közölte a szakember, kiemelve, hogy lepkehimlő tehát kezelés nélkül is gyorsan gyógyuló vírusfertőzés, enyheségét mutatja az is, hogy minden ötödik fertőzött tünetmentesen vészeli át, így észre sem veszik sem ők, sem a környezet a „betegséget”.

Jobb félni, mint megijedni?

A doktornő arról is beszélt, a Covid óta a társadalom sokkal érzékenyebben kezeli a különféle betegségeket, és ezt a szorongást csak tovább erősíti a tény, hogy az elmúlt években bőven kijutott a különféle fertőzésekből. A Covid, az influenza és az RSV-vírus sem kímélte a legkisebbeket, a hányás-hasmenéses vírusokról nem is beszélve.

– A Covid-járvány óta sokkal több, a korábbiakhoz képest többszörös megkeresés érkezik az alapellátó gyermekorvoshoz. Ennek egyik oka, hogy a bezárások, a maszk használata a többi vírust is visszaszorította, amelyek most „revansot vesznek”, azaz mivel a kiesett években kevesen váltak védetté, most sok fogékony gazdaszervezetet találnak. Idén a nagyon enyhe tél is kifejezetten kedvezett a fertőzések terjedésének – fejtette ki.

Havasi Katalin emlékeztet, az egyre növekvő esetszámok mögött nem csupán az enyhe tél és a Covid miatti elszigeteltség okolható, hanem a gyerekek általános állapota: a romló egészségi tendencia, a túlsúly és a mozgásszegény életmód, de az egyoldalú táplálkozás is felelős azért, hogy a gyerekek immunrendszerén rés keletkezik.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink