• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Háborút okoznak a hibás implantátumok?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Sok a hibás készülék, mely a betegeket veszélybe sodorhatja.

Az Egyesült Államokban komoly harcot vívnak egymással a biztosítók, valamint az orvostechnikai eszközök gyártói a rengeteg meghibásodás miatt. Legyen szó beültethető defibrillátorokról vagy csípőprotézisekről, sok a hibás készülék, mely a betegeket veszélybe sodorhatja. A felelősséget és a járulékos költségeket sem a biztosítók, sem a gyártók nem szívesen vállalják magukra a problémás implantátumokért – írja a Reuters cikke nyomán a Magyar Nemzet – online.

A biztosítótársaságok gyakran süketnek tettetik magukat, ha egészségügyi szolgáltatásokról van szó és egy orvostechnikai eszköz elromlik – olvasható a Reuters cikkében. Azért, hogy mérsékeljék saját költségeiket, a problémás esetek során megpróbálják a felelősséget a gyártókra hárítani. Ha ez sikerül, a gyártók – akik már így is aggódhatnak a gyengébb kereslet és a termékeikre kiszabott új adók miatt – még több költséggel számolhatnak a termékvisszahívások miatt, és több milliárd dolláros költségekkel számolhatnak.

A biztosítók egyre agresszívebbek – emelte ki Mark Fisher, a Rawlings Csoporthoz tartozó Rawlings & Associates elnöke. Mint elmondta: nagyon sok hiba történik az orvostechnikai eszközökkel, sok eset kerül a biztosítókhoz. Fischer társasága és a hozzá hasonló cégek – mint a Trover Solutions csoport – azzal foglalkoznak, hogy a biztosítótársaságok számára nyújtsanak segítséget, hogy megtérüljenek a kifizetéseik a hibásnak vélt követelésekből.

Robert Bader, a Trover Solutions vezérigazgatója úgy gondolja, hogy az egészségügyi biztosítók mintegy 80 százaléka a gyártókat kezdi el üldözni a termékek visszahívása ügyében. A biztosító vagyonkezelői felelőssége, hogy a tagok prémiumait visszaszerezze a gyártótól; ez egy speciális folyamat és sokat ezekből kiszerveznek – tette hozzá Bader.

A St. Jude Medical által gyártott Riata defibrillátor 2010-es visszahívása szintén háborúhoz vezethet a biztosítók és a gyártók között. 79 ezer amerikai szívbetegben még mindig a kérdéses implantátumok vannak, nehéz eldönteni, hogy ebben az esetben mi a helyes eljárás, hiszen eltávolításuk nagyobb veszéllyel járhat, mint bennhagyni őket.

Az átvilágítás költsége minden Riata készülékkel bíró betegnél összesen körülbelül 7,9 és 45, 3 millió dollár között lenne – állapította meg a Reuters a különböző kórházak megkérdezése alapján. Dr. Martin Burke, a chicagói orvosi egyetem szívcentrumának igazgatója azt mondja, elege van abból, hogy hívogatnia kell a biztosítókat és bizonygatni a problémát.

Legolvasottabb cikkeink