• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ócska élelmiszerek fokozzák a rákveszélyt

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

A szennyezett környezet és élelmiszerek a génállomány meghibásodását okozhatják.

A szennyezett környezet és élelmiszerek a génállomány meghibásodását okozhatják. Az ócska élelmiszerek korát éljük, amikor több termék külsőleg úgy néz ki, mint a valódi élelmiszer – szögezte le a Magyar Nemzetnek Darvas Béla, az MTA doktora, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főosztályvezetője. „A rák ellen, az emberért, a holnapért!" alapítvány közelmúltban tartott konferenciáján a szakemberek úgy vélekedtek, hogy a rákbetegség kialakulásában a helytelen mennyiségű és összetételű táplálkozás, valamint az elhízás is fontos rizikótényező lehet – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

A hazánkban is kapható importtermékek, például az olajos magvak vagy az üvegházi zöldségfélék minősége egyes esetekben megkérdőjelezhető. A legrosszabb mutatójú árukat előállító országok közé tartozik India, Törökország és Kína, de az „élmezőnyben" van az Egyesült Államok és Németország is.

Évente 7,5 millióan halnak meg a világon daganatos betegségekben. Forgács Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a rákbetegség multifaktoriális eredetű, így a helytelen mennyiségű és összetételű táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód miatt kialakult elhízás is fontos rizikótényező. A statisztikai adatok szerint a nyolcvanas évekig megduplázódott, majd napjainkig megnégyszereződött az elhízottak száma. Az elhízással párhuzamosan az éhezők száma is emelkedik a világon. Az egészségügyi propaganda és a különböző reklámok ellenére a túlsúlyosság tendenciáit az elmúlt negyven évben nem sikerült megfordítani. A statisztikai adatok szerint egyre többen, egyre inkább és egyre fiatalabbak híznak el.

Az újsághirdetésekben a tabletták és fogyókúrás tapaszok mellett mindenféle varázsszereket kínálnak, és szinte minden celeb hirdet valamilyen fogyókúrás módszert. A probléma azonban az, hogy a leadott kilók gyorsan visszarakódnak. A visszahízási ráta 80–95 százalék. Még gyomorgyűrű behelyezése után is egy éven belül a páciensek 40 százaléka visszaszedi a leadott kilogrammokat, sokszor még többet is – magyarázta Forgács Attila.

A Magatartás-tudományi és Kommunikációelméleti Intézet Pszichológiai Központjának vezetője kifejtette, hogy ennek a jelenségnek számos oka lehet. Az evési szokásokat azért nehéz megváltoztatni, mert a táplálkozás konzervatív viselkedés. Az elhízottak legtöbbjében a racionális felszín alatt – de jó lenne karcsúnak lenni! – irracionális érzelmi réteg nyugszik, ami azt sugallja, hogy enni jó – tette hozzá Forgács.

Legolvasottabb cikkeink