• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Hősiesen viselték a gyerekek a gyomortükrözést"

Lapszemle 2024.03.14 Forrás: hvg360.hu

A pilisborosjenői óvodában több mint fél éve teljes a káosz az elhúzódó építkezés miatt, kódolva volt, hogy előbb-utóbb baj történik. 

Várható volt, hogy valami baj történik abban a pilisborosjenői óvodában, ahol a gyerekek zabkásájára tévedésből mosogatószert szórtak porcukor helyett február végén. Az intézményben ugyanis több mint fél éve teljes a káosz az elhúzódó építkezés miatt: a gyerekek kenyerét a folyosón kenték, a betont olyan zajjal vésték, hogy az ovisok éjjel is felsírtak, máskor véletlenül elvágták a gázvezetéket. A hvg360 a szülőknek szánt belső levelezésből és egy sor háttérbeszélgetésből derítette ki, mi történt pontosan a Mesevölgy Óvodában.

Hárman kapnak írásbeli figyelmeztetést amiatt, hogy tévedésből mosogatószer került a gyerekek zabkásájára egy pilisborosjenői óvodában: két konyhás és az a karbantartó, akivel átküldték az ételt és a jelöletlen zacskós tisztítószert egyik épületből a másikba. Erről maga az intézményvezető tájékoztatta lapunkat, miután a belső vizsgálat során pontosan rekonstruálták, ki mit rontott el (ezt cikkünkben később részletesen olvashatják). Csakhogy a szülőkkel, óvodai – és helyi forrásokkal folytatott háttérbeszélgetéseinkből és a birtokunkba került belső levelezésből az derült ki, hogy bár ők hárman hibáztak közvetlenül, jóval komplexebb a felelősség kérdése.

Az öt kisgyerek ugyanis azért kanalazott bele a porcukornak hitt szerrel meghintett kásába, és kötött ki a kórházban altatásos gyomortükrözésen, mert az óvodájuk elhúzódó felújítása miatt lehetetlen körülmények közt próbáltak gondoskodni róluk.

„Benne volt a pakliban, hogy valami baj lesz. Amióta elkezdődött a felújítás, káosz volt, mindenhol munkásokba, malteros vödrökbe botlottunk. Olyan is volt, hogy a folyosóra kipakolt asztalon kenték a kenyeret uzsonnára” – írta le a helyzetet egy pilisborosjenői szülő.

Ahogy sok más megkeresett szülő, ő is attól tart, hogy a gyerekének származik hátránya abból, hogy nyilatkozik, ezért a többiekhez hasonlóan névtelenséget kért. Még az az édesanya is, akinek már nem is jár ide a kislánya, de látta, milyen indulatokat váltott ki az eset a budai agglomerációban található község közösségi oldalán.

„Mindenki tudta, hogy rengeteg a probléma az építkezéssel, volt, hogy aludni sem tudtak benn, aki tudta, hazavitte a gyerekét, máskor pedig a polgármesteri hivatalba cuccolták át őket. Most persze nagy a felháborodás, de mégis hogyan engedhették eddig így üzemelni az óvodát?” – tette fel a kérdést.

Éjjel felsírtak a gyerekek, akkora volt a zajterhelés.

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink