• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így működnek az életmentő mobilok

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Az SOS-mobilok már 120 emberre vigyáznak Fegyverneken, a készülékeknek már számos ember köszönheti az életét.

Arra riadtam fel, mintha valaki motoszkálna az udvaron!Megijedtem, mi van, ha ezek betörők? Mi van, ha engem is bántani akarnak? Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy használjam a segélykérő telefont. Előkaptam, megnyomtam a vészjelző gombot és vártam – meséli Ilus néni, azaz Imre Györgyné. A telefon és maga a jelzőrendszer remekül működött, az idős asszonyhoz négy percen belül kiérkeztek a szolgálatban lévő polgárőrök, akik elriasztották az udvarról azokat a személyeket, akik vélhetően tényleg el akartak tulajdonítani egy–két dolgot a nyugdíjas portájáról. Ilyen mobiltelefon ma már százhúsz idősnél vagy egyedülálló lakosnál található – írja a szoljon.hu portálján.

Egyre több fiatal, egyedül élő férfi vagy nő is igényel SOS-telefont, olyanok, akiknek nagyobb biztonságot nyújt, ha van otthonukban egy efféle készülék – nyilatkozta Barta Józsefné, a Csorba Mikrotérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ igazgatója. Elárulja, már évek óta szerettek volna jelzőrendszeres házi segítségnyújtási lehetőséget biztosítani a fegyvernekieknek. Ez a tízezer főnél nagyobb településen kötelező szolgáltatás, de ebben a városban nem az, ezért pályázni sem lehetett rá.

A megyében itt-ott már remekül működött hasonló segítségkérő telefon, melyet a polgárőrök működtettek. Mi viszont azt szerettük volna, ha a családsegítők is szerepet vállalnának ebben. Hosszas előkészítés és tapasztalatcsere után végül az önkormányzat megvásárolt hatvan készüléket. Abban egyeztünk meg, hogy nappal (8-tól 16 óráig) a családsegítők, éjjel és hétvégén a polgárőrök tartják az ügyeletet. Az először megvásárolt vezetékes telefonok nem váltak be, több téves hívást adtak le, a közelben lévő riasztórendszerek ugyanis bezavarták őket. Így hamarosan áttértek a mobiltelefonokra, melyek remekül működnek! A készülékek egyszerűen kezelhetőek, hatalmas, jól látható billentyűkkel, melynek a hátoldalába építették be a nagyméretű vészjelző nyomógombot, hogy még sötétben is könnyen meg lehessen találni. A telefonokat beszélgetésre is lehet használni, de ha a vészjelző gombot nyomja meg valaki, mi hívjuk vissza. Ha baj van, vagy nem veszi fel a hívó a telefont, azonnal indulnak segédmotor-kerékpárral a gondozónők, vagy autóval a polgárőrök.

Legolvasottabb cikkeink