• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jó volna, ha valaki koordinálná az egészségügyet felügyelő tárcákat

Lapszemle 2023.11.10 Forrás: tudas.hu
Jó volna, ha valaki koordinálná az egészségügyet felügyelő tárcákat

Stratégiai ágazatnak tekintenek bennünket, amelyre iparpolitika épül, miközben nagyságrendileg nagyobb elvonással sújtanak minket a versenytársaknál.

Nagyon várja a gyógyszeripar azt az iparpolitikai koncepciót, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kellene elkészítenie. Egyelőre azonban a stratégiának a kézzelfogható elemei hiányoznak, nem ismertünk meg semmi konkrétumot. Miközben látjuk, hogy más ágazatok nagyon komoly iparpolitikai ösztönzők mellett tudnak működni – mondta a tudás.hu-nak adott interjúban Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

Nemrégiben a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének konferenciáján több gyógyszergyártó is jelezte, hogy nagyon várják a készülő Iparpolitikai Stratégia részleteit. Milyen kihívásokra kellene választ adni?

Valóban előkészületben van egy iparpolitikai anyag, amiről nagyon keveset tudunk. Készültek interjúk az iparág szereplőivel, köztük velünk is a Richternél. De továbbra sem ismerjük a stratégia irányait.

Van azonban két, mindenképpen megoldásra váró helyzet, amelyek már korábban is nyomasztották az iparágat. Egyrészt az extraprofitadó, ami még mindig hatályos és jövőre is sajnos az lesz. A másik pedig a fix gyógyszerárak, miközben az általános árszínvonal az elmúlt 15 évben duplájára nőtt. Ezen kívül pedig nagyon szeretnénk, hogyha a politikához eljutna az az üzenet, hogy a tudásintenzív ágazatokat kell támogatni Magyarországon, mert kizárólag ez jelenti a kitörést jelen pillanatban.

Az extraprofit adót más ágazatokban is kivetettek a nagyobb nyereségekre. Miért tartja mégis teljesen igazságtalannak ezt a szakma? Romlott az elmúlt évben az ágazat jövedelmezősége?

A nagyobb gyógyszergyártók és a Richter pénzügyi helyzete az adó ellenére stabil, bár a kisebb vállalkozásokról ugyanezt nem tudom feltétlenül elmondani. De rendkívül rontja a jövőbe való befektetés feltételeit. A beruházásokban, a kiadásainkban nem tudjuk figyelmen kívül hagyni azt, hogy összesen nagyjából 70 milliárd forint körüli összeget kell befizetnünk.

Ez az ágazat extraprofit adója?

Igen, évente az ágazat 70 milliárdot fizet be, de a Richter a három év alatt egyedül befizet 70 milliárdot. Stratégiai ágazatnak tekintenek bennünket, amelyre iparpolitika épül, miközben egy nagyságrendileg nagyobb elvonással sújtanak minket. Így a szándék őszintén szólva eléggé zavaros. Hogy lehet támogatni egy szektort úgy, hogy közben az export teljesítményét büntetőadóval nehezítjük meg.

A Richter bevételének hány százaléka jön külföldről?

Több mint 90 százaléka. Az adó miatt versenytársainkkal szemben 8-10 százalékkal rosszabb helyzetbe kerülünk annak következtében, hogy rájuk ez az adó nincs kivetve.

És mi a helyzet a K+F támogatásokkal? A másik oldalon jelentősebb K+F támogatáshoz jut az ágazat, nem?

Az adózási környezet 2022-ig jellemzően valóban kifejezetten kedvező, innováció ösztönző volt. Most az a reményünk, hogy a globális minimumadó adta kereteken belül, ez 2025 után is vissza tud térni egy ilyen kedvező helyzetbe.

De a támogatásokra visszatérve: az elmúlt évtizedben a szektor által végrehajtott beruházások összértéke nagyjából 550 milliárd forint volt, és ezzel szemben áll egy kevesebb mint húsz milliárd értékű direkt állami támogatás. Más ágazatban nem ezek az arányok vannak. Ráadásul ezt a 20 milliárdot a MAGYOSZ egy tagvállalata befizeti adóban egy év alatt.

 Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink