• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kamara kontra MOSZ: Hatástalanításra várnak a bombák

Lapszemle Forrás: pharmaonline.hu

Mintha Hankó Zoltán rózsaszín, Mikola Bálint pedig sötétített lencséjű szemüveget hordana.

A fantasztkius teljesítményekről szóló hírek ellenére a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke egyáltalán nem tűnik boldognak, de még csak elégedettnek sem. Mikola Bálint szerint a forráshiányos rendszerről sem a kamara, sem pedig a kormány nem hajlandó tudomást venni. Elbeszélnek egymás mellett – állítja a személyi jogos gyógyszerészeket tömörítő szövetség vezetője a Pharma Online-nak adott interjúban.

Mint elmondta, "Ha igaz, hogy„az elmúlt évek valamennyi változása a köztestület egyetértésével valósult meg", akkor ebbe beletartozik az állami szerepvállalás lehetősége a tulajdonosi programban, és az OEP működtetési jogosítvány támogatása is. Márpedig komoly ütközés van a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a Gyógyszerészi Kamara között.

Nagyon sok vitát generáltunk, ebben a kormányzati ciklusban nagyon sok ügy mentén ütközött a MOSZ és a kamara. Ilyen volt tavaly nyáron a nagy- és kiskereskedők közötti árrésmegosztás – azonnal megmondtuk, hogy öngól lesz. Három éve, 2010-ben az ügyelet kérdéskörének az elodázása miatt emeltünk szót, 2011-ben a létszámnorma előkészítése miatt vitáztunk, egészen más álláspontot képviseltünk, nem véletlenül. Ha azt kérdezném, ez utóbbival kapcsolatban mit ért el a kamara, akkor azt felelném: van egy olyan jogszabály, melynek szűk gazdasági mozgástérben a többség nem tud megfelelni, vagy megfelel, de akkor nem építi a gondozási tevékenységet – igaz, elintézték, hogy 2014. januárig ne ellenőrizzen az ÁNTSZ. Akkor meg mi értelme? A tulajdonosi programról ne is beszéljünk, a legfrissebb, a hatósági árakról szóló ötlet megint kiverte a biztosítékot, gyógyszertárnál, nagykereskedőnél, gyártónál egyaránt, ugyanis senki nem tudott még a szándékról sem.

Éppen ezért október 10-re összehívtam a Nemzeti Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot, megérett a helyzet, van egy csomó olyan bomba, amit nem ártana hatástalanítani. Pénteken kezdődik a MOSZ kongresszusa, lesz miről beszélnünk.

A kérdésre, hogy ha ennyire nem értenek egyet, elégedetlenek Hankó Zoltánnal, miért nem váltják le a MOSZ elnöke elmondta, hamarosan lesznek kamarai választások, ott eldől, hogy akar-e a többség változást. Sok minden visszatart minket attól, hogy a saját fészkünkbe piszkítsunk, hiszen a hivatásrendi köztes-tület egy nagyon fontos intézmény. Érdekes szituációk lesznek a megmérettetésben. A felügyeleti jogot a szakágazati miniszter gyakorolja. Az új választáshoz, a versenyhez föl kéne mutatni egy új kamaraelnököt, kérdés az, hogy ebben a politikai környezetben vállalkozna-e erre bárki? Vannak kétségeim, már csak azért is, mert létezik egy jelenleg is lebetonozott, az üzleti érdekeiket elég jól érvényesíteni tudó kör, amelyiknek kedvez a jelenlegi helyzet. A teljes interjú itt

Legolvasottabb cikkeink