• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Károsak is lehetnek a drága A-vitamin tabletták

Lapszemle 2023.07.27 Forrás: Pénzcentrum
Károsak is lehetnek a drága A-vitamin tabletták

A hosszú ideig fennálló túlzott béta-karotin bevitel emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát dohányzók és azbesztnek kitett személyek esetében.

Az A-vitaminról a legtöbben tudják, hogy a zsírban oldodó vitamin közé tartozik, és legfőképpen a látásra, csontnövekedésre és a bőr egészségére van pozitív hatással. Köztudomású, hogy a szervezetünk a béta-karotin vegyületből állítja elő az A-vitamint, és egyre többen szereznek tudomást a bőröregedést gátló retinol pozitív hatásairól is. Ezért sokan használják az A-vitamin vegyületeit (mint a béta-karotin vagy a retinol) kozmetikumként, illetve étrendkiegészítőként fogyasztják azokat. Arról azonban sokan nem tudnak, hogy az A-vitamin túlzott használata veszélyes is lehet az egészségre, írja a Pénzcentrum. 

Az A-vitamin hiány nem jellemző fejlett társadalmakban, a naponta fogyasztott élelmiszerekkel kielégíthető a napi szükséglet. Ritka esetben előfordulhat csecsemők, kisgyermekek esetén, ha nem megfelelő a táplálkozás, vagy várandósoknál. Egyes betegségek is hajlamossá tehetnek A-vitamin hiányra, ha a felszívódás ütközik valamilyen akadályba, vagy a szervezet valamiért nem képest a karotinoidokat vitaminná alakítani.

Mint ahogy bármilyen étrend-kiegészítőt, az A-vitamint is túl lehet adagolni tabletták, kozmetikumok formájában. Ez súlyos fejfájást, a látás elhomályosodását, hányingert, szédülést, izomfájdalmat és mozgáskoordinációs gondokat okozhat. Súlyos esetben még kómához, halálhoz is vezethet, ha valaki túl sok A-vitamint vesz be. Ez azonban egyáltalán nem mindennapi eset. Várandósság alatt is vigyázni kell a napi bevitel betartására, mert a magzat fejlődésére rossz hatással lehet a túl sok A-vitamin.

Ha pedig béta-karotinból fogyasztunk sokat, azt a bőr sárgulását okozhatja, ez viszont egy veszélytelen állapot. Amit azonban sokan nem tudnak, és rengeteg embert érinthet Magyarországon, hogy a hosszú ideig fennálló túlzott béta-karotin bevitel emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát dohányzók és azbesztnek kitett személyek esetében.

Több különböző tanulmány mutatott rá a Mayo Clinic összefoglalója szerint, hogy a béta-karotin használata összefüggésbe hozható a tüdőrák fokozott kockázatával dohányzó vagy azbesztnek kitett embereknél. Volt azonban olyan kutatás is, amely során nem találtak összefüggést a rák és a béta-karotin szedése és a dohányzás között. Az ajánlás ettől függetlenül az, hogy ha valaki dohányzik, vagy korábban dohányzott vagy azbesztnek volt kitéve, ne vegyen be nagy mennyiségű béta-karotin-kiegészítőt rendszeresen, hosszú időn keresztül.

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink