• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kóka János bevonná a vállalatokat az egészségügy finanszírozásába

Lapszemle 2024.02.17 Forrás: economx.hu
Kóka János bevonná a vállalatokat az egészségügy finanszírozásába

Kóka János vitatja azt a széles körben kialakult véleményt, hogy csak hatalmas költségvetési forrás bevonásával lehetne minőségi változás az ellátásban.

Hiába támasztották alá szakmai érvekkel, többek között az egészségbiztosítás átalakításába bukott bele a baloldali kormányzás – jelentette ki Kóka János az Economx podcastjában. Az egyébként orvos végzettségű, egykori liberális gazdasági miniszter szerint közel két évtized távlatából már egyértelmű, hogy az általuk akkor felvázolt, versengő magánbiztosítókra épülő rendszer működőképes lett volna, és továbbra is az egészségbiztosítás rendszerének újragondolásában, illetve az állami és magán ellátás újfajta partnerségében látja a megoldást.

Kóka János szerint ahhoz, hogy társadalmilag és gazdaságilag is fenntartható legyen a magyar egészségügyi rendszer, szükség lenne egy, vagy több valódi egészségbiztosítóra, olyan szereplőre, amelyik abban érdekelt, hogy megelőzze az emberek megbetegedését, illetve a kialakult betegségeket, gyorsan, hatékonyan gyógyítsa. Ma ezek közül egyik feltétel sem adott, leginkább ez segítette az elmúlt évtizedben a magánegészségügyi ellátás egyre gyorsuló térnyerését.

A politikai pályafutása után Kóka János az egyik legjelentősebb magyar magánegészségügyi szolgáltatót hozta létre. Cége, a Doktor24 egyben a legnagyobb foglalkozásegészségügyi szolgáltató a piacon. A közelmúltban éppen ezt alakította át egyik pillanatról a másikra a kormány, miután eltörölték a kötelező vizsgálatokat. Kóka érintettként sem tartja önmagában hibásnak a döntést, hiszen sok esetben csekély volt a haszna a munkavállalók és a munkáltatók számára a vizsgálatnak, ami gyakran sokkal inkább jelentett adminisztrációs terhet. Ugyanakkor azt javasolja, hogy – adókedvezménnyel támogatva –az intézkedéssel párhuzamosan biztosítsanak lehetőséget a cégeknek, hogy valódi egészségnyereséggel járó egészségügyi szolgáltatásokat rendeljenek meg a dolgozóiknak. Az így támogatott szűrések, szakorvosi vizsgálatok ráadásul anyagi szempontból is megérnék a központi költségvetés szempontjából is, hiszen sok, csak nagyon drágán kezelhető betegség válna megelőzhetővé a szűrések miatt, a dolgozók kevésbé terhelnék az állami ellátórendszert, így több állami pénz pénz és energia maradna az inaktívak ellátására.

Továbbiak a teljes beszélgetésben

Legolvasottabb cikkeink