• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már tizennégy évesen kipróbálják a drogot a magyar fiatalok

Lapszemle 2024.04.22 Forrás: magyarnemzet.hu
Már tizennégy évesen kipróbálják a drogot a magyar fiatalok

Sokan bele sem gondolnak, hogy ha engedélyezik a füvezést, az emberek nem csak otthon, este fogják használni, hanem mindig.

Nagy veszélyt jelent a drogliberalizáció, hiszen tudományosan bizonyított tény, hogy a kábítószerhasználók 15 százaléka függővé válik – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója. A szakértő szerint ha legalizálnák a marihuánát, az olyan elviselhetetlen terhet róna az egészségügyi és a rehabilitációs rendszerre, hogy azok könnyen összeroppanhatnának.

– Kiket érint ma leginkább a drogprobléma Magyarországon?

– Mindenkit. Nincs olyan szegmense a társadalomnak, amelyet ne érintene. Hazánkban az első kipróbálás átlagéletkora tizennégy év, tehát minden ennél idősebb magyar érintett. Ha kicsit kitekintünk, például Kanadára, ahol már legalizálták a marihuánát, a fiatalok közötti szerhasználat csökkenését nem tapasztalták, a közép- és időskorúak közötti nagymértékű növekedést viszont igen. Az ötven év felettiek jellemzően marihuánát fogyasztanak, az elit réteg pedig főleg kokaint, illetve ha drognak vesszük az alkohol gyógyszerrel vagy nyugtatókkal együtt történő használatát, akkor erősen érintett az idősebb korosztály is. (...)

– A kormány drogpolitikája garantálja, hogy Magyarországon nem lesz drogliberalizáció. Feltéve, de meg nem engedve, hogy nálunk megtörténne, ami most Németországban zajlik, annak milyen társadalmi következményei lennének?

– Beláthatatlan. Nagyon sokszor elmondjuk, és ezt nem lehet kellően hangsúlyozni, hogy ez milyen iszonyatos veszélyt jelent. A liberalizáció hívei sem tagadhatják, mert tudományos tény, hogy a rendszeres kábítószerélvezők 15 százaléka függővé válik. Ha a rendszeres használók száma növekszik, akkor az ő 15 százalékuk még több embert jelent. Végül arra a pontra fogunk jutni, ahol az egészségügyi és a rehabilitációs rendszer a rá nehezedő terheket nem bírja majd el. A németek még nem mérték ezt fel, pedig náluk 28,6 százaléknyian használtak legalább egyszer marihuánát, nálunk ez a mutató csupán 6,2 százalék.

Ha Magyarországon egymillió ember lenne marihuánafogyasztó, akkor az 150 ezer függőt jelentene, ezt már nem bírná el az egészségügyi rendszerünk. A legalizációt pártolóktól kérdezem: mennyire örülnének annak, ha a gyerekük tanára, a mentős, a taxisofőr, a sarki rendőr, vagy éppen a gyógyszerész marihuána hatása alatt állna, mert reggel teljesen legálisan elszívott egy adagot?

Sokan bele sem gondolnak, hogy ha engedélyezik a füvezést, az emberek nem csak otthon, este fogják használni, hanem mindig. Ezzel felmérhetetlen veszélyt szabadítanának a társadalomra.

Továbbiak a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink