• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Máris látszanak a születésszámon a kismamaellenes intézkedések

Lapszemle 2024.03.19 Forrás: valaszonline.hu
Máris látszanak a születésszámon a kismamaellenes intézkedések

A rendszer a „megszoksz vagy megszöksz” alapelven működik: akinek nem tetszik, átmehet a magánegészségügybe. Át is mennek.

A szülészeteket érintő változások nagy vesztese az egykoron második legnagyobb fővárosi szülészet, a Szent Imre Kórház, amely két év alatt az ötödik helyre esett vissza a Válasz Online szülészeti rangsorának fővárosi listáján, és tavaly hétszáz (!) babával kevesebb született ott, mint 2022-ben - írta a lap cikkében, amely azt is vizsgálta, milyen hatással volt a megszorító jellegű családpolitikai intézkedések közül az első, a szülészeteket érintő csomag a termékenységi rátára.

A jelenség leginkább a Szent Imre Kórházat érintette, amely annak ellenére, hogy kisebb intézmény, nem pedig nagy centrumkórház, Budapest második legnagyobb szülészetévé fejlődött. Innen esett vissza 2023-ban az ötödik helyre. Ahelyett ugyanis, hogy a családbarát szemléletet hangoztató kormány a közkedvelt szülészeteket fejlesztette volna, megtiltotta a szabad intézményválasztást. (Az elképzelés az volt, hogy egy új, családbarát, részben fizetős szülészet jön létre a Bethesda Kórház területén, ám az építkezés forrás híján egyelőre késik.) Az intézkedéssel jelentősen csökkentették a nők szabadságát, önrendelkezési jogát a szülés módjának megválasztására. (A vidéki nők is megszenvedték ugyanezt, ám őket inkább a szabad orvosválasztás korlátozása érintette, mert a helyi adottságok miatt csak ritkán áll rendelkezésükre több szülészeti intézmény.) 

A kiskapukat is sorra bezárták. Két-három éve gyakori volt, hogy a fővárosi várandósokat barátok, rokonok lakására jelentették be, mert így tudták megoldani, hogy a nők ott szüljenek, ahol szeretnének. Azóta több helyen már azt is ellenőrzik, hogy a kismamák védőnői tanácsadásra vagy ultrahang-vizsgálatra melyik kerületbe járnak. 

A Szent Imre Kórház azért is közkedvelt, mert jelentős arányban vannak jelen az orvosok és a szülésznők között is a természetes születés hívei, hagyományosan itt a legalacsonyabb a fővárosban a császármetszések aránya. 2023-ban viszont történelmi mélypontra került a Szent Imre szülészete: tavaly az egy évvel korábbihoz képest 700-zal kevesebben szültek itt. (Érzékeltetésül, milyen óriási szám ez, az országban tavaly tizennyolc olyan szülészet működött, ahol összesen sem érte el a 700-at a születések száma.) A változások az egészségügyi dolgozókat sem kímélték, többen közülük magánkórházakba, például az összeállításunkban nem szereplő, mert adatot nem szolgáltató Medicoverbe távoztak. A szakemberhiány olyan súlyú, hogy esetenként az ügyeletet sem tudták kiállítani.

(...)

A korlátozó intézkedések átrendezték a szülészeti rangsort, egyes közkedvelt szülészetek forgalma jelentősen csökkent. A már említett Szent Imrében 28 százalékos volt a visszaesés. A Dél-Pesti Centrumkórházban, ahol az egykori Szent István Kórház szülészete működik, tavaly 11 százalékkal kevesebben szültek, mint 2022-ben. A budai Szent Margit Kórházban 7 százalékos volt a csökkenés. A folyamat korábban már lezajlott a Semmelweis Egyetemen is, ahol 2022-ben esett jelentősen a szülések száma. Hasonló mértékű változásra évtizedek óta nem volt példa Budapesten.

Más közkórházak számai viszont növekedtek. Kiemelkedik közülük a Szent János Kórház 12 százalékos értékkel. A 20. kerületben található Jahn Ferenc Kórház hat százalékos növekedést könyvelhetett el. Ám amíg a Szent Imre Kórházban tavaly az egészségbiztosító adatai alapján 26 százalék volt a császármetszések aránya, a Jánosban 45 százalék. A Dél-pesti Centrumkórházban 36 százalék, a Jahn Ferencben viszont 40.

A rendszer a „megszoksz vagy megszöksz” alapelven működik: akinek nem tetszik, átmehet a magánegészségügybe. Át is mennek.

További részletek a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink