• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mellrák: a természet nem cselezhető ki

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap Online

A férfiak is lehetnek emlőrákosak: minden 100 mellrákos nőre jut egy mellrákos férfi.

A mellrák a nők legtöbbször előforduló betegsége, a tüdőrák utáni leggyakoribb elhalálozási ok. A Magyar Rákellenes Liga alapszervezetei, a mellrákellenes szervezetek hazánkban előadásokat és sétákat szerveznek, a közelmúltban egyet Egerben is megtartottak. Ennek keretében hívják fel a figyelmet arra, hogy a rák is megelőzhető, korai felismerés esetén nagymértékben gyógyítható, külön kiemelve az önvizsgálat fontosságának jelentőségét – írja a Heves Megyei Hírlap – online.

Bak Imre, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének elnöke szerint a legtragikusabb az egészben, hogy valaki tudatlansága, vagy nemtörődömsége miatt lesz beteg. Óriási problémát jelentenek azok az esetek, amikor a szűrővizsgálaton észlelt probléma utáni visszahívásra sem jönnek vissza az érintettek. Hazánkban a közel 1,3 millió veszélyeztetett korú nő közül alig 40 százalék megy el az államilag finanszírozott ingyenes szűrő-vizsgálatokra. Ez a nyugat-európai országokban közel 80 % – fűzte hozzá Bak Imre.

Dr. Jakab Lajos, az egri Markhot Ferenc Kórház Radiológiai Osztályának radiológus szakorvosa kiemelte: minden 9-10. hölgyet érint az emlőrák. A középkorú hölgyeknél biztosan ez a leggyakoribb daganat, sajnálatos módon a felismert esetek 20 %-a áttétes. A lokalizált, áttétet nem képzett kisebb emlődaganatok 95 %-a mindenféle későbbi szövődmény nélkül gyógyítható, ezért lenne fontos az előszűrés, az önvizsgálat. Amit biztosan tudunk, hogy hajlamosít: ha a családban már volt ilyen betegség, nagyobb az esélye, hogy az elsőfokú rokonságban is lesz – mondta a szakember, hozzátéve azt is, hogy a férfiak is lehetnek emlőrákosak: minden 100 mellrákos nőre jut egy mellrákos férfi.

A betegség kialakulására hatással van a civilizált, nyugati életmód és az ionizáló sugárzás. Közepesen hajlamosító tényező: a korai első menstruáció, késői menopausa, késői első szülés. Azt gondoljuk magunkról, hogy ki tudjuk cselezni a természetet, és egyre többen szülnek 30 év fölött, de az a védőszerep, ami a korai szülésnél megvan, az itt eltűnik. Növeli kialakulásának az esélyét a több mint 10 éven át szedett orális fogamzásgátló, továbbá az alkoholfogyasztás és a postmenopausalis hormonpótló technika. A 20 éves kor alatt kihordott terhesség; ha több terhesség van, akkor a petefészek eltávolítása 40 éves kor előtt, és a szoptatás védő tényezők lehetnek – emeli ki a lap.

Legolvasottabb cikkeink