• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Mi állhat a globális „apahiány” hátterében?

Lapszemle 2018.06.16 Forrás: duol.hu Szerző:
Mi állhat a globális „apahiány” hátterében?

Az apa és az anya olyan, mint a C- és D-vitamin, mindkettőre szükség van és csak bizonyos mértékig helyettesíthetik egymást.

A 40 év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyermeke – derül ki a 2016. évi mikrocenzus adataiból. De hová lettek a férfiak a társadalomból és változott-e a szerepük a családban? Apátlan társadalom a modern társadalom. De milyen okok állnak a globális apahiány hátterében? Erről beszélgettek az Echo TV Terc című műsorának meghívott vendégei: Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója és Olaj Dávid, a József Szövetség elnöke írja a duol.hu.

A statisztika is alátámasztja, hiányoznak az apák a családokból. Léder László szerint nem feltétlenül fizikai értelemben hiányoznak a férfiak, hanem inkább lelki értelemben, ugyanis minden családdal, iskolával kapcsolatos dolgot a nőkhöz kapcsolunk, emiatt a férfiak nem érzik azt, hogy feladatuk lenne.

Vajon hová lettek a férfiak? – vetődött fel a kérdés a műsorban. Az Apa Akadémia alapítója szerint a férfi azt tartja legfontosabb kötelességének – és ez a nők elvárása is -, hogy megteremtse a család egzisztenciáját. Munkában töltik el az életüket, pedig egy jelentős része családi idő lenne – tette hozzá. Ha az első pár évben az apa jelen van a gyerek életében, akkor kialakul közöttük egy mély kapcsolat, amely kibírja a kamaszkort is – fogalmazott Léder László. Hozzátette, az apa az, aki ösztönösen a világgal ismerteti meg a gyermeket. Ahogy Ranschburg Jenő professzor fogalmazott: „az apa feladata, hogy áthelyezze a gyereket a küszöbön”. Eközben pedig az anyának kell megadnia a gyerek számára a megkülönböztetett szeretetet és biztonságot.

Ahol ott az apa, ott a gyerekek az élet minden területén jobban teljesítenek: jobb az iskolai teljesítményük, a karrierjük, a párkapcsolatuk, szerencsésebb a házasságuk – fejtette ki az Apa Akadémia alapítója. Az apa és az anya olyan, mint a C-  és D-vitamin. Mindkettőre szükség van és csak bizonyos mértékig helyettesíthetik egymást – fogalmazott a pszichológus.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink