Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Miért halnak korábban a fizikai munkások?

Lapszemle 2018.05.20 Forrás: Index Szerző:
Miért halnak korábban a fizikai munkások?

A testmozgás munkában káros is lehet, de igen hasznos, ha szabadidőnkben végezzük - egy holland kutatás szerint.

Egy kutatás szerint a fizikai munkát végző férfiaknál megnő a korai halálozás kockázata. A holland kutatók munkája rávilágít az úgynevezett fizikaiaktivitás-paradoxonra: a testmozgás munkában káros is lehet, de igen hasznos, ha szabadidőnkben végezzük. Pieter Coenen közegészségügyi szakértő, az amszterdami VU Egyetem munkatársa szerint nem világos, hogy a különbségnek mi lehet azoka, de azt gyanítja, hogy a testmozgás típusa határozhatja meg a különbséget – olvasható az index.hu portálján.

Bár tudjuk, hogy a szabadidős fizikai aktivitás jót tesz, megállapítottuk, hogy a foglalkozással összefüggő fizikai terhelés 18 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát. [...] Ezek az emberek korábban halnak, mint azok, akik munka közben nem végeznek testmozgást.

Más kutatások szerint az ellentmondás oka az lehet, hogy a fizikai munkások életvitele nem túl egészséges: nem figyelnek oda az étrendjükre, többet isznak és dohányoznak, és ez megrövidíti a várható élettartamukat. Coenen ugyanakkor úgy látja, ezt más tényezők is befolyásolják.

Ha elmész, és fél órát futsz szabadidődben, attól felgyorsul a szívverésed, és utána jobban érzed magad. De munka közben aktív testmozgást végezni teljesen más jellegű tevékenység. Napi nyolc órán át strapálod magad, és csak keveset pihenhetsz. Súlyokat emelsz, repetitív mozdulatokat végzel és a kezeddel dolgozol. [...] A hipotézisünk szerint az efféle testmozgás komolyan megterheli a szív- és érrendszert, és nem rugalmasabbá teszi.

A nemzetközi egészségügyi ajánlásokban az áll, hogy napi fél óra sporttal egészségesek maradhatunk, de korábbi tanulmányok szerint az építőmunkások és más nehéz fizikai munkát végző férfiak valószínűleg nem fognak munka után sportolni. Kétszeresen is hátrányos helyzetben vannak: nem részesülnek a szabadidős testmozgás előnyeiből, ugyanakkor kiteszik magukat a nehéz fizikai munkával járó veszélyeknek.

 

Legolvasottabb cikkeink