• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagy a spórolás az egészségügyben

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A hazai kórházak menekülési útvonalakat keresnek, hogy az alacsony finanszírozás okozta gondok alól kibúvót találjanak.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy az összes hazai kórház menekülési útvonalakat keres, hogy a kritikusan alacsony finanszírozás okozta gondok alól kibúvót találjanak. Mint elmondta, ennek egyik formája, hogy továbbküldik a betegeket.

A szakember azután fogalmazott így, hogy kiderült, az Országos Onkológiai Intézet betegek százait tette hosszú várólistára, vagy egyes állítások szerint ellátás nélkül küldte vissza abba kórházba, ahonnan az intézetbe irányították őket. Muszáj elmondani, hogy a betegeket csak abban az esetben lehet máshová küldeni, hogy ha olyan különleges ellátást igényelnek, amelyek szaktudás vagy felszereltség hiánya miatt nem elvégezhető a területileg illetékes intézményben. A kérdésről Ottó Szabolcs, az Onkológiai Intézet vezető-helyettese elmondta, hogy sok esetben érkeztek hozzájuk olyan betegek, akik a lakóhelyükön is megkaphatták volna a kérdéses ellátást. A betegek továbbküldözgetésének gyakorlata amiatt alakult ki, hogy az egészségbiztosító csak az elvégzett munka egy részét finanszírozza, míg a fennmaradó teljesítményért csak csökkentett összeget ad. Emiatt a rendszer miatt a kórházak a költséges ellátást igénylő betegeiket igyekszenek máshová irányítani, hogy a teljesítményük minél kisebb része essen bele a rosszul finanszírozott tartományba.

A Kórházszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy 2007-ben rosszul határozták meg az intézmények területi ellátási kötelezettségét és az ebből kiszámított finanszírozható teljesítmény értékét is. Varga szerint a változáshoz egy megfelelő finanszírozásra volna szükség.

Sinkó Eszter a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa korábban szintén azon az állásponton volt, hogy az intézmények a finanszírozási nehézségek miatt igyekeznek szabadulni a költséges beavatkozást igénylő betegektől. Azonban véleménye szerint amellett, hogy fő problémát a forráshiány és a különböző elvonások jelentik, a gondok egy részét megfelelő intézkedésekkel is lehetne orvosolni.

Ugyanis a kórházak nem csak a betegek továbbküldésével próbálnak megtakarítani, hanem azzal is, hogy visszatértek a 10-15 évvel ezelőtti technikák és eszközök alkalmazásához. Például több intézményben a forráshiány miatt megtiltották a sebészeti varrógép használatát és visszatértek a sebek kézi összevarrásához, illetve több helyen állítólag a korszerű gézlapot és sebvarró fonalat is az elérhető legolcsóbbra cserélték, vagy pedig az egyszer használatos eszközöket fertőtlenítés után újra alkalmazzák. Egy, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó onkológus pedig elmondta, hogy gyakran nem keverik bele a kemoterápiás infúzióba a legmegfelelőbb orvosságot. Megint máshol az intézmények bérbe adják a műtőket, rendelőket vagy nagy értékű orvosi műszereket.

Legolvasottabb cikkeink