• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Nem túlzás kapudrognak tekinteni az elektromos cigarettákat”

Lapszemle 2023.09.06 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
„Nem túlzás kapudrognak tekinteni az elektromos cigarettákat”

Az egyik fő probléma az elektronikus cigarettákkal, hogy nikotint tartalmaznak, és emiatt függőséget okoznak.

Franciaországban még idén betiltják az eldobható párologtatókat, vagy ahogy ott nevezik a puffokat. Mucsi János tüdőgyógyász szerint a legnagyobb baj az elektronikus cigarettákkal, hogy nikotint tartalmaznak, a gyártóknak ugyanis az az érdekük, hogy újra és újra megvegyék a termékeiket - írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Franciaországban betiltják az eldobható párologtatókat, a rendelkezés még idén hatályba léphet. A francia kormányfő szerint az ott puffként ismert termékek a fiatalok számára kaput jelentenek a dohányzáshoz. Magyarországon nikotintartalmú dohányterméket vagy dohányzást helyettesítő más terméket is csak kizárólag a nemzeti dohányboltokban lehet vásárolni. Az interneten azonban számtalan magyar nyelven is elérhető oldal kínál ilyeneket, így akár gyerekek is könnyen hozzájuthatnak ezekhez. Dr. Mucsi Jánossal, a gödöllői Erzsébet Gondozóház tüdőgyógyászával beszélgettünk.

Az elektromos cigaretták ellen a leggyakrabban megfogalmazott érv, hogy valójában nem tudjuk, milyen anyagok vannak ezekben a termékekben. Ez valóban így van?

– Azt tudjuk, hogy a többségükben nikotin van. Emellett különböző ízesítő anyagok, valamilyen vizes oldószert is tartalmaznak, de lehetnek bennük rákkeltő anyagok, nehézfémek is. Igazából, az egyik fő probléma az elektronikus cigarettákkal, hogy nikotint tartalmaznak, és emiatt függőséget okoznak. Ráadásul nagyon jelentős lehet a nikotintartalmuk, és nem olyanok, mint egy hagyományos cigaretta, amiből körülbelül nyolcat-tízet szippantanak, majd elnyomják. Ezekkel akár nikotinmérgezést is elő lehet idézni. Sokáig a hagyományos cigarettáról sem tudtuk, hogy milyen káros hatásai lehetnek. Nagyjából 70-80 évnek kellett eltelnie, mire sikerült bizonyítani a rákkeltő hatásukat. Messze nincs még elég tapasztalatunk az elektronikus cigaretták hatásairól, de az biztos, hogy nem ártalmatlanok. Pláne nem egészségesek.

ElfBar, puff, vape - ezek a különböző elnevezések lényegében ugyanolyan elven működő termékeket jelölnek, vagy van köztük lényegi különbség?

– Ezek nagyjából hasonló eszközök, amelyek egy nem túl magas hőfokon elpárolgó oldatot hevítenek fel, ebből pára keletkezik, és ezt szívják be a fogyasztók. Hogy melyik gyártó éppen milyen nevet ad ezeknek, az attól függ, milyen néven ismerik meg a fiatalok. Az egyik célcsoportot ugyanis pont azok a fiatalok jelentik, akik még nem dohányoznak, a termékeket pedig különböző dizájnos, színes formában, különböző ízesítéssel hozzák forgalomba.

A másik felhasználó réteget azok a felnőttek jelentik, akiknek szükségük van nagy mennyiségű nikotinra, de nem akarnak füstölni, mert azt gondolják, hogy az elektronikus cigaretta kevésbé káros. Ebben lehet, hogy igazuk van, de azt nem tudjuk, hogy ezek a termékek pontosan milyen veszélyekkel járnak. A nikotinfüggőségüket pedig ezek nem fogják megoldani. Sőt, mivel nincs határ, akár sokkal erősebb függőséggel is járhatnak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink