• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Visszatekintés az OGYÉI elmúlt 13 évére

Lapszemle 2023.09.06 Forrás: vg.hu
Visszatekintés az OGYÉI elmúlt 13 évére

A OGYÉI 13 évének hatósági ellenőrzési gyakorlata a jövőben összehasonlítási alapul szolgálhat az új hatóság gyakorlatához.

Az OGYÉI mint önálló hatóság megszűnésének alkalmából kimutatást készített a vg.hu a gyógyszerhatóság elmúlt 13 évének hatósági ellenőrzési gyakorlatáról, amely a jövőben összehasonlítási alapul szolgálhat az új hatóság gyakorlatához képest.

2023. augusztus 1-jétől az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) beolvadt az Nemzeti Népegészségügyi Központba. Az így létrejött új hatóság neve Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) lett.

Az új hatóság élén az országos tisztifőorvos áll, a közigazgatási hierarchia tekintetében pedig az NNGYK az egészségügyért is felelős belügyminiszter irányítása alá tartozik.

Az NNGYK az OGYÉI általános jogutódjaként járhat el, illetve beléphet bármely folyamatban lévő hatósági vagy bírósági eljárásba, amelyet az OGYÉI kezdeményezett, vagy amelyben az OGYÉI félként vesz részt. Az NNGYK ellátja a korábban OGYÉI hatásköréhez kapcsolódó feladatokat, így különösen a gyógyszerekkel, (in vitro diagnosztikai) orvostechnikai eszközökkel és kozmetikai termékekkel kapcsolatos hatósági ellenőrzéseket.

Az OGYÉI mint önálló hatóság megszűnésének alkalmából kimutatást készítettünk a gyógyszerhatóság elmúlt 13 évének hatósági ellenőrzési gyakorlatáról, amely a jövőben összehasonlítási alapul szolgálhat az új hatóság gyakorlatához képest.

Az OGYÉI 13 éves joggyakorlatának statisztikája

A vizsgált adathalmaz korlátjai: A vizsgált időszak kiválasztásának indoka, hogy a hatóság honlapján 13 évre visszamenőlegesen kerültek közzétételre a hatósági döntések összefoglalói. Az OGYÉI honlapján az egymillió forintot meghaladó összegű pénzbírságot megállapító, vagy az ismételt jogszabálysértés esetén az egymillió forintot meg nem haladó összegű pénzbírságot megállapító véglegessé vált határozatait teszi közzé. Az ezen feltételeket nem teljesítő döntések anonimizált összefoglalóját a hatóság saját döntése szerint közzéteheti az egységes jogalkalmazás elősegítése érdekében, erre eddig összesen 3 esetben került sor. Mivel ezen döntések közzététele nem teljeskörű – tekintve, hogy a hatóság első ízben idén július végén tett közzé anonim határozatokat – és a korábbi, hasonló paraméterekkel rendelkező döntéseket nem ismerjük, így ezen döntéseket a statisztikák során figyelmen kívül hagytuk.

Ellenőrzési gyakoriság

A hatósági ellenőrzések gyakorisága alapján mérhető egy hatóság általános aktivitása és a végrehajtás valószínűsége. A közzétett adatok alapján az elmúlt 13 évben az OGYÉI, mint ismertetésfelügyeleti hatóság 54 eljárást kezdeményezett, míg a hatóság honlapján mindössze 2 hatósági határozat jelent meg a gyógyszer-nagykereskedelem felügyeletével kapcsolatban.

Az ismertetésfelügyelet a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és a közfinanszírozásban részesülő tápszerek egészségügyi szakembereknek címzett kereskedelmi gyakorlatára, illetve promóciójára irányuló tevékenység szakmai felügyelete.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink