• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Októberben lehetnek nyilvánosak a kórházi fertőzések adatai

Lapszemle 2018.08.06 Forrás: zoom.hu Szerző:
Októberben lehetnek nyilvánosak a kórházi fertőzések adatai

Ha a tények pánikot nem is keltenének, de túl sok minden nem derülne ki a nyers adatokból. Értelmezni és validálni kell azokat

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szemben: áprilisban mondta ki a Kúria, hogy kötelező kiadniuk a 2014 és 2016 közötti, kórházi fertőzésekről szóló adatokat. Ezt azonban a mai napig nem tette meg a tárca. „A minisztérium rendkívüli felülvizsgálatot kért, a Kúriához fordult. Amíg a hatóság nem dönt, biztosan nem kaphatjuk meg az adatokat. Eddig ez teljesen szabályos, mindenkit megillet a jog, hogy a legfőbb bírói fórumhoz forduljon”– mondta a Zoom.hu-nak a TASZ magánszféraprojekt-vezetője.

Asbóth Márton hozzátette, a minisztérium érveit látva, csak azt tudják elképzelni, hogy a Kúria megerősíti a korábbi jogerős döntést, amelyben kötelezik a tárcát az adatok kiadására. Szerinte az EMMI állítása, mely szerint ezek az adatok pánikkeltőek lennének, szakmailag nem megalapozott, nem olyan jogi érv, amit ebben az eljárásban figyelembe lehetne venni. A tárcának sikerült kicsit húznia az időt, de arra számítanak, hogy legkésőbb szeptember végéig, október elejéig megkapják az adatokat. Jelenleg éppen ítélkezési szünet van, bíznak benne, hogy ez a végső dátum.

Mint a projektvezető elmondta, nyers adatokat kértek a minisztériumtól, így nehezebben tudják visszautasítani az adatigénylést. Hangsúlyozta, ezzel kapcsolatban bizonyos értelemben valamennyire igaza van a tárcának: ha a tények pánikot nem is keltenének, de túl sok minden nem derülne ki az információkból. Értelmezni és validálni kellenek azokat.

„Szerveződött erre egy önkéntes csapatunk, amiben epidemilógus, adatelemző, adatvizuáló szakemberek vannak, hetek óta várják, hogy végre nyilvánosak legyenek az adatok. A tárcának egyébként az lenne az érdeke, hogy maga elemezzen, ez állami feladat, mi csak pótolni tudjuk az el nem végzett munkát. A Kúrián nyert 1,5-2 hónappal most lenne arra lehetőségük, hogy a nyugat-európai sztenderdeknek megfelelően pótolják a hiányosságaikat."

Legolvasottabb cikkeink