• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Óriásbaba született Szegeden

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Az eddigi legnagyobb Csongrád megyei csecsemő született meg szombaton Szegeden.

Kiss Nóra Tamara 6080 grammal látta meg a napvilágot – 80 grammal súlyosabban, mint az eddigi rekorder. Vass Vencel 2007 januárjában született, előtte a 70-es évek végén asszisztáltak utoljára ekkora baba érkezéséhez a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársai. Nóra szülei nem akartak nyilatkozni, de annyit elárultak: a kislány második gyermekük és fogalmuk sem volt róla, hogy ekkora babájuk fog születni. Első gyermekük szintén nagy volt: ő 4760 grammosan jött világra – írja a Délmagyar – online.

A hat kiló egyébként egy átlagos újszülött súlyának a duplája, ekkora súllyal rendszerint a féléves babákat mérlegelik. Négy kiló felett már nagy magzatról beszélnek.

Vannak betegségek, amelyek hajlamosítanak a nagysúlyú csecsemők szülésére, ilyen például a cukorbetegség – nyilatkozta Borthaiser Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusa, aki hozzáfűzte azt is: az ilyen csecsemőknél is mindig vizsgálják, hogy betegség áll-e a háttérben. A terhesség során ezekben az esetekben gyakrabban fordul elő magas vérnyomás és koraszülés, egy ekkora gyerek kihordása és világra hozatala pedig komplikációkat és szövődményeket is eredményezhet. Éppen ezért a császármetszés, esetükben mindig indokolt – húzta alá a szakember.

A születési súly egyébként emelkedő tendenciát mutat, ennek okát azonban senki nem tudja. A családi hajlam mindenképpen szerepet játszik benne.

Augusztus 8-án született meg az eddigi legnagyobb súlyú magyar kislány: Erdős Zselyke 6300 grammal látta meg a napvilágot Debrecenben. Az abszolút csúcsot 6400 grammal egy zalakomári kisfiú tartja hazánkban. A világban azonban ennél jóval extrémebb szülések is voltak már: Kanadában 1846-ban 8,2 kilóval született egy baba. Felnőtt korára a férfi a 227 cm-es magasságot is elérte, volt, hogy 159 kilót nyomott. 42 évesen halt meg. Saját fia szárnyalta túl ezt a rekordot 1879-ben: 10,8 kilóval és 71 centivel jött a világra, de csak 11 óráig maradt életben. A Guiness Rekordok Könyve számon tart egy 10,2 kilóval 1955-ben született olasz és egy ugyanilyen súllyal 1982-ben született dél-afrikai csecsemőt is – számol be róla a lap.

Legolvasottabb cikkeink