• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvos nélkül maradnak a hevesi települések

Lapszemle Forrás: heol.hu

A legfrissebb adatok szerint Heves megyében tizenkét betöltetlen háziorvosi praxis van jelenleg.

Idén október 1-től két község (Kerecsend, Demjén) területén a korábbi heti 40 helyett mindössze 15 órában rendel az új doktor. A helyhatóság dr. Borbély Gergő egyéni vállalkozó orvossal kötött szerződést a helyettesítésre, de az is csak az év végéig marad – írja a heol.hu portálja.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tovább jövő január 1-jétől, Kiss Sándor jegyző így reagált: sok a bizonytalanság. Egy érdeklődő akadt idáig, de egyelőre ez sem biztos. Ha nem sikerül senkivel megállapodni, akkor marad a hatóság által kirendelt helyettesítő orvos. Egyelőre ennél nem tudni többet. Bárhogy is nézzük, ha nem találnak megoldást, csak ezen a két településen közel 3000 beteg marad a jelenleginél is kiszolgáltatottabb állapotban.

Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) nyilvántartása szerint azonban 12 megyei településen – Markazon, Viszneken, Lőrinciben, Átányban, Tarnabodon, Tarnaszentmiklóson, Kálban, Egerfarmoson, Halamajugrán, Gyöngyösön, Pálosvörösmarton, Hevesen – azonban jó ideje üresen állnak praxisok. Ezeken a helyeken jobb híján helyettesítéssel próbálják megoldani az alapellátást.

Ugyancsak súlyos gond, hogy a 2010-15. között vizsgált időszakban, hazai viszonylatban a háziorvosok 40 százaléka elmúlt 60 éves, a 35 évesnél fiatalabbak száma 50 százalékkal csökkent, eltűnt a 40-50 között korosztály majdnem 20, az 50-60 közöttiek 15 százaléka is, miközben a hatvan éven felülieké 15 százalékkal gyarapodott. A helyzet azóta csak tovább romlott. Jelenleg több mint 250 praxis tartósan betöltetlen, de ez a szám a szakértők becslése szerint akár 1000-re is nőhet rövid időn belül.

Heves megyében ez év januárjában öten kaptak praxisjog-vásárlási támogatást a háziorvosokat érintő program keretben. Ennek köszönhetően Pélyen, Verpeléten Novajon és egy egri praxisban megoldódott a gond, a fent felsorolt 12 helyen viszont a támogatással sem sikerült orvost találni.

Megyénk háziorvosai állítják, hogy egy átlagos, 2-3000 beteget ellátó praxisban az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott havi támogatás – hiába emelték az elmúlt években – még mindig nem fedezi költségeiket - írja a lap.

Legolvasottabb cikkeink