• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pécsett műtétek is elmaradhatnak a felmondások miatt

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Több mint száz pécsi orvos mondhat fel a klinikákon, ha a bértárgyalások nem vezetnek eredményre.

Immár hivatalosan is kimondták, és dr. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is megerősítette, hogy több mint száz pécsi orvos mondhat fel a klinikákkon, ha a bértárgyalások nem vezetnek eredményre. Papp Magor közölte: pontos számot persze ő sem tud, de nyilvánvaló, hogy - még az említett száznál is – több, önkéntes túlmunkát nem vállaló orvos mondhat fel. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója decemberben még azt nyilatkozta a Dunántúli Naplónak, hogy neki még nem jelezte egy orvos sem, hogy távozni szeretne.

A lap információi szerint szinte minden klinikai osztályon találhatók felmondani kész orvosok Pécsett, ám egyes kollektívák csak az önként vállalt szolgálat megtagadását döntötték el. Első lépcsőben az orvosok minimálisan bruttó 100 ezres bérfejlesztést szeretnének. Míg egy kezdő orvos manapság bruttó 120-150 ezer brutóval rendelkezik, addig egy már régebben praktizáló orvos bruttó 200-220 ezres bruttót kap. A minimális elvárásból, és a jövőbeni többlépcsős fejlesztésből nem engednek a doktorok – hangsúlyozta dr. Papp Magor, aki rámutatott arra is, hogy a többlépcsős fejlesztéssel is csak felzárkózásra lenne lehetőség az átlagos uniós orvosbérekhez.

A rezidensszövetség elnökének elmondása szerint a pécsi betegek először az önkéntes szolgálat megtagadásának következményeit fogják érezni, de olyan hely is lesz, ahol ez már korábban, akár márciustól is megérezhetővé válik. De a szavukat tartani fogják – hangsúlyozta Papp Magor - csak áprilisban élesítik a letétbe helyezett felmondásokat.

Az önkéntes túlmunka megtagadása azonban a halasztható műtétek elmaradását is maga után vonhatja. Egyes osztályokon pedig az is előfordulhat, hogy nem, vagy csak hiányosan tudják kiállítani az ügyeleti szolgálatot. Ez persze attól is függ, hogyan alakulnak a bértárgyalások. A múlt csütörtökön a szaktárca részéről elhangzott: idén legfeljebb 30-40 milliárdos bérfejlesztésre van mód. Ez azonban az orvosok minimális kérését sem fedezi, miközben az egész ágazatban szükséges lenne a bérfejlesztés, hisz az országot és a szakmát elhagyók aránya igen nagy, sőt az orvostanhallgatók jó része is külföldi munkában gondolkodik. A lap úgy tudja, tavaly 1200 orvos távozott külföldre. Ma a gyógyítók összesen 26–28 ezren lehetnek, amelyből a kórházi orvosok száma körülbelül 10 ezerre tehető.

Legolvasottabb cikkeink