• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ki fizeti a hazai mellimplantátum-cserék árát?

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A szilinkonbetét előfordulási sűrűségét tekintve - Magyarország a harmadik helyen áll.

A kétséges minőségű PIP-mellimplantátumok cseréjét Franciaországban teljes egészésben az állam finanszírozza, mivel a páciensek nem tudhatták, hogy hibás, selejt eszköz került a testükbe. Nagy-Britanniában szintén az állam fizeti a beavatkozást, bár ott csak részlegesen járulnak hozzá ezen műtétekhez, mert csak azok esetében távolítják el a kiszakadásra hajlamos francia mellimplantátumokat, akiknek az állami egészségügyben ültették be azokat. Egyúttal a kormány felszólította a magánklinikákat, hogy ők is cselekedjenek hasonlóan.

Hazánban a hatóságok ezzel kapcsolatban még nem sokat közöltek, mindössze egy későbbi tájékoztatást ígértek meg az érintett hazai hölgyeknek.

Magyarországon 2001 és 2010 között - mintegy 4700-500 nőnek ültettek be francia PIP-implantátumot, amelyekről később kiderült, hogy egy részükbe olcsó ipari szilikon került, s így e gyártmányoknál a szokásosnál is jóval nagyobb a kiszakadás veszélye. A francia hatóságok viszgálati eredményeire alapozva, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal követi az implantátumokkal kapcsolatos fejleményeket. Ezen eredmények alapján állást is ők foglalnak majd. A hatóság honlapján azonban még a veszélyeket "mérsékelten kezelő" korábbi közlemények olvashatók.

Ahogy az az m1 Híradójában elhangzott, az egészségügyi kormányzat napokon belül tájékoztatja az érintetteket, azt még azonban nem tudni, hogy ki fogja finanszírozni a korábban beépített selejtes implantátumok cseréjét. Mivel rövid időn belül 4-5000 ilyen operációt kellene végrehajtani, ezért a magyar hatóságok még csak tájékoztatást ígértek az érintetteknek. No, persze az is kérdés, hogy lesz-e ennyi orvos, műtéti kapacitás az országban!

Molnár Csaba, a plasztikai és égéssebészet országos szakfelügyelő főorvosa elmondta, a társadalombiztosítás támogatja a kiszakadó szilikonbetét miatti műtéteket, amennyiben azt állami egészségügyi rendszerben végzik el. A magánszférában pedig ugyanazok a paraméterek vonatkoznak erre az esetre is, mint bármely más operációra.

A német és a cseh egészségügyi minisztérium is javasolja a hibás implantumok mielőbbi cseréjét – hangzott el a BBC internetes adásában, szombaton hajnalban. Még azok az implantátumok is veszélyesek lehetnek az egészségre, amelyeknél nincs szivárgás – hangoztatta a német gyógyszerészeti intézet elnöke. A cseh egészségügyi minisztérium közlése szerint még nem tudnak megbetegedésekről, elővigyázatosságból azonban ők is azt javasolják, hogy mielőbb kerüljön sor a mellimplantátumok kivetelére. Csehországban – a becslések szerint - 2000 nő mellébe került a veszélyes anyagból. Világszerte egyébként 300 ezer nőt érinthet a PIP által gyártott megkérdőjelezhető minőségű implantátumok ügye. Európában – a szilinkonbetét előfordulási sűrűségét tekintve - Magyarország a harmadik helyen áll.

Legolvasottabb cikkeink