• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Rövidíti a várólistát az egynapos sebészet

Lapszemle 2018.05.09 Forrás: vg.hu Szerző:
Rövidíti a várólistát az egynapos sebészet

Továbbra is a legtöbben, 11,5 ezren szürkehályog-műtétre várnak, a beavatkozásra az átlagos várakozási idő három hónap.

A várólisták hosszát az egynapos sebészeti ellátások kiterjesztésével és egy megfelelő információs rendszerrel lehetne csökkenteni, amikor a beteg eldöntheti, hogy hol és mennyit vár a műtéti beavatkozásra. A márciusban publikált váró­listaadatokhoz képest májusban 551 beteggel többen, összesen 28 376-an vártak valamilyen műtéti beavatkozásra a hazai kórházakban – írja a Világgazdaság – online a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján.

Továbbra is a legtöbben, 11,5 ezren szürkehályog-műtétre várnak. A beavatkozásra az átlagos várakozási idő 92 nap, a legtöbbet, 347 napot a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban kell várni a szemműtétre. A második leghosszabb várólista a térdprotézisműtétre várakozóknál van, itt márciushoz képest 136 beteggel nőtt a várakozók száma.

Magyarországon az OECD-adatok szerint a várólisták nem is olyan hosszúak, mint sokan gondolják, de talán nálunk a legnagyobb a különbség a medián várakozási idő és az átlagos várakozási idő között – mondta Kincses Gyula egészségpolitikus a Világgazdaságnak. Egy szemlencseműtétre a 2017-es OECD-adatok szerint Magyarországon a medián várakozási idő harminc nap körül alakult, az átlagos pedig kilencven-száz nap volt. Finnországban mindkét adat száz nap körül van, míg Lengyelországban átlagosan négyszázötven napot várnak a szemlencseműtétre a betegek, de a medián várakozási idő is négyszáztíz nap körül alakul.

Kincses Gyula szerint, ha a medián várakozási idő – ami a reálisabb – és nem az átlagos várakozási idő szerint tesszük sorrendbe az adatokat, kiderül, hogy az Európai Unió OECD-tagállamai között Magyarországon a második legrövidebb a várólista Olaszország után. A szakember hangsúlyozta: a lakosság szemében összecsúszik a várólista és a vizsgálati előjegyzés, más néven a betegfogadási lista fogalma, ez utóbbiban valóban irritálóan hosszú várakozási idők vannak. A várólisták hosszát Kincses Gyula szerint úgy lehetne rövidíteni, ha a betegek felkerülését nem a kezelőhelyek „intéznék”, hanem a pácienst központilag helyeznék a listára, s a megfelelő információ birtokában dönthetné el a beteg, hogy hol és mennyit vár.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink