• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sikertelen próbálkozás a Népjóléti Bizottság ülésén

Lapszemle 2023.09.08 Forrás: index.hu
Sikertelen próbálkozás a Népjóléti Bizottság ülésén

A koronavírus-járvány idején beszerzett lélegeztetőgépekről tárgyltak volna, de a bizottság 13 tagjának távolmaradása miatt berekesztették az ülést.

„Az egészségügyi vészhelyzet olyan, hogy mindig a legrosszabbra kell készülni” – mondta a koronavírus-járvány idején beszerzett lélegeztetőgépekről Takács Péter az Indexnek a határozatképtelen Népjóléti Bizottság szeptember 7-i ülését követően. A milliárdokért vásárolt eszközökről tartott meghallgatásra meghívták Pintér Sándor belügyminisztert, akit az egészségügyi államtitkár képviselt, de a bizottság 13 tagjának távolmaradása miatt berekesztették az ülést.

A Népjóléti Bizottság elnöke, Varga Zoltán hangsúlyozta, itt lett volna a lehetőség, hogy három év után elszámoljon azzal a kormány, hogy miért költöttek háromszáz milliárd forintot a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben és kétszeres áron beszerzett lélegeztetőgépekre.

„A kormány válasza szerint egy részük hasznosításra került, de augusztusban kiderült, hogy egyetlen darabot sem sikerül más országnak eladni, így a raktáron álló gépek fenntartása is száz millió forintba kerül a magyar államnak. Olyan technikai eszközökről beszélünk, amik használhatatlanná válnak, ha nem tartjuk rendesen karban. Ezzel az Orbán-kormány kétszeresen okozott kárt a magyar adófizetőknek a kínai lélegeztetőgépekkel, először a túlárazott beszerzésekkel, majd a tárolás hatalmas költségeivel” – ismertette a bizottság elnöke.

Takács Péter egészségügyi államtitkár az Indexnek kifejtette álláspontját az ügyről. Mint fogalmazott, a Belügyminisztériumot a meghallgatáson ő képviselte, ugyanis az egészségügyi államtitkársághoz tartozó kérdésről van szó.

A koronavírus-járvány alatt a járványmatematikusok által meghatározott számok voltak irányadók abban, hogy mennyi lélegeztetőgépet szükséges beszereznünk. Az egészségügyi vészhelyzet olyan, hogy mindig a legrosszabbra kell készülni – hangsúlyozta lapunknak. A minőségüket illetően pedig az egészségügyért felelős államtitkár csak annyit mondott, hogy amikor koronavírus-fertőzés miatt kórházba került, őt is egy ilyen lélegeztetőgép tartotta életben. Kérdésünkre, hogy mi lesz a sorsuk a raktáron álló gépeknek, a hazai egészségügybe kerül egy részük, vagy tovább próbálkoznak a külföldi értékesítésükkel, az államtitkár úgy válaszolt, hogy vannak terveik a gépek hasznosítására, de később dől el, hogy ezek milyen módon valósulnak meg. 

Legolvasottabb cikkeink