• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy csökkenő számú gyermekbetegség lángolhat fel újra?

Lapszemle 2023.09.08 Forrás: penzcentrum.hu
Egy csökkenő számú gyermekbetegség lángolhat fel újra?

Az oltás kötelezővé tételének már most felfedezhető a pozitív hatása a betegszámokban és a pandémia is befolyásolta a statisztikát.

Miután 2019-ben kötelező oltássá vált a bárányhimlő elleni vakcina kisbabák számára, jelentősen csökkent a diagnosztizált fertőzöttek száma. Ebben azonban nemcsak a védőoltás, hanem a koronavírus világjárvány megfékezése érdekében hozott intézkedések is szerepet játszhattak, így nem lehetett egyértelműen csak az oltásnak tulajdonítani a pozitív változás. Mostanra azonban rendelkezésre állnak friss éves adatok a 2022-es évről, illetve a 2023-as első feléről is, ezeket elemezte most a Pénzcentrum.

 Az oltás kötelezővé tételének már most felfedezhető a pozitív hatása a betegszámokban - viszont a pandémia megfékezése érdekében hozott korlátozások bezavarhatnak az összképbe. Mivel sok kisgyermek sokkal kevesebbet volt közösségben a 2020-as, 2021-es években, általános volt a fertőzések lehetőségének kerülése, a szociális távolságtartás, ez meglátszódik a bárányhimlő okozta megbetegedésekben is. Sőt, a pandémiának akár mostanáig lehet közvetett hatása, főként a társadalmi tudatosságban a fertőzések kerülésére.

Abban viszont biztosan közrejátszott a kötelező oltás is, hogy amíg 2013-tól 2019-ig átlagosan 33 ezer bárányhimlő okozta megbetegedés történt egy évben Magyarországon, 2020-ra az esetszámok 13 600-ra, 2021-ben 10 ezerre estek vissza. 2022-ben nagyobb emelkedés történt: 15 196 esetet regisztráltak, ez azonban még mindig csak 2019-es évi esetszámok felét tette ki az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának friss adatai szerint.

A lapnak arról is van információja, hogy 2023. 34. hetéig összesen 12 389 megbetegedés történt. 2022-ben ugyanebben az időszakban 11 097 diagnosztizált esetről számoltak be, vagyis az éves esetszámok 73 százalékát ebben az időszakban mérték. Bár van emelkedés, viszont a 2017-2021 éves mediánjától, azaz 18 164 esetszámtól ez még mindig elmarad az eddigi év. Feltehetően évi átlagban 15 ezer megbetegedésre fog beállni az esetszámok szintje az elkövetkező években, is innen fog fokozatos csökkenést mutatni, ahogy évről évre nő a gyerekek átoltottsága.

Ősszel indul a járvány - további részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink