• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sorra vonják ki a hazai forgalomból az ilyen tablettákat

Lapszemle 2023.10.20 Forrás: penzcentrum.hu
Sorra vonják ki a hazai forgalomból az ilyen tablettákat

Tavaly szeptember közepe óta 35 étrend-kiegészítőt tiltott el a forgalomba hozataltól a nemzeti gyógyszerhatóság.

Nem árt nagyon óvatosnak lenni a Magyarországon forgalomba hozott étrend-kiegészítőkkel. A magyar gyógyszerhatóság nem győzi ugyanis kivonni a forgalomból az olyan termékeket, amelyet az egészségre káros hatóanyagokat tartalmaznak, vagy túllépik a javalott határértékeket. A CBD-tartalmú készítmények ellen évek óta folyik a küzdelem, ez már nem újdonság, viszont felbukkant az utóbbi években egy újabb hatóanyag, mely nemhogy az egészségünket szolgálná, hanem még káros is lehet. Ez a melatonin, amely számos altató, nyugtató hatású étrend-kiegészítőben megtalálható, a gyógyszerfelügyelet viszont károsnak ítélte, mert bizonyos körülmények között nagy bajt is okozhat - írta a pénzcentrum.hu.

Tavaly szeptember közepe óta 35 étrend-kiegészítőt tiltott el a forgalomba hozataltól a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), illetve elődje az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Ezek között találunk nyugtató, altató hatású szereket, csontritkulás elleni készítményt, potencianövelő szert, termékenységet támogató port, de még D-vitamin tablettákat is - írták.

Az OGYÉI még márciusban adott ki egy állásfoglalást a melatonin kapcsán, melyben azt írták: „A rendelkezésre álló adatok, a melatonin farmakológiai aktivitása, valamint a melatonin és bizonyos gyógyszerek közötti lehetséges farmakokinetikai és farmakodinámiás kölcsönhatások, továbbá a tapasztalt mellékhatások alapján nem állapítható meg olyan 4 minimális melatonin mennyiség, amely mellett étrend-kiegészítőkben (amely élelmiszer) hosszútávon biztonsággal, mellékhatások nélkül rendszeresen fogyasztható lenne. Ezért az OGYÉI álláspontja, hogy a melatonin étrend-kiegészítőként történő forgalmazása nem tekinthető biztonságosnak, az közegészségügyi kockázatot jelenthet.”

Vagyis nem állapítható meg biztonsággal, milyen mennyiségben fogyasztva nincs káros hatása a melatoninnak, ezért a melatonin tartalmú étrendkiegészítőkről sem jelenthetők ki, hogy biztonságosak. A gyógyszerhatóság már el is kezdte kivonni a melatonin tartalmú készítményeket a forgalomból. A bejelentett étrend-kiegészítők listáján mindössze 41 ilyen készítmény található, ebből csak 4 olyan szer van, amelyet 2019 előtt jelentettek be, vagyis a termékek 90 százaléka az elmúlt 5 évben kerülhetett a polcokra. Ezek közül 17-et már el is tiltott a hatóság a forgalmazástól, 6-ot az elmúlt bő egy év során.

További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink