• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szlovákiában hódít a magyar egészségügyi szolgáltatás

Lapszemle 2023.09.21 Forrás: mmonine.hu
Szlovákiában hódít a magyar egészségügyi szolgáltatás

Szlovákiában 1,6 millió ember számára elérhető a magyar fejlesztésű MI által működtetett bőrgyógyászati szolgáltatás.

Világszerte hatalmas probléma, hogy a bőrgyógyászati tünetekkel, panaszokkal a páciensek sok esetben nem fordulnak időben orvoshoz, hanem otthoni kezeléssel próbálják megoldani, megszüntetni a problémát. Felmérések azonban azt igazolják, hogy egyre több a melanomával vagy más rosszindulatú bőrelváltozással rendelkező páciens, ami sok esetben megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálták volna azt. Erre kínál megoldást Szlovákiában az egyik legnagyobb egészségbiztosító által ingyenesen elérhetővé tett magyar szolgáltatás - írja az mmonline.hu.

A napokban Szlovákiában is elérhetővé vált az itthon már jól ismert AIP Derm. A digitális bőrgyógyászatot a szlovák Dovera egészségbiztosító tagjai innentől évente három konzultáció erejéig ingyenesen vehetik igénybe. Így Szlovákiában 1,6 millió ember számára díjmentesen elérhető a magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia által működtetett bőrgyógyászati szolgáltatás. Természetesen, a vizsgálat nem csak szlovák, hanem magyar nyelven is indítható, így a határon túli magyarok az anyanyelvükön is használhatják.

„A csökkenő hozzáférés és az ellátás iránti növekvő igény problémájának egyik megoldása, hogy az AIP Derm digitális klinikával együttműködve online szűrővizsgálatot kínálunk biztosítottainknak. Az AIP Derm egy Magyarországon és más európai országokban is működő, bevált megoldás. Már több mint 25.000 valós betegvizsgálatot tudhatnak maguk mögött és európai minősítéssel rendelkeznek. Ez egy olyan úttörő megoldás, amely az orvossal együttműködve mesterséges intelligenciát használ a bőrbetegségek távoli diagnosztizálására” - mondta az együttműködést bejelentő sajtótájékoztatón Beata Saal, a Dovera egészségbiztosító projektmenedzsere.

Szlovákiában is fogynak az orvosok, de a digitális egészségügy megoldás lehet

Csak az elmúlt 7 évben a járóbeteg-szakrendelők száma körülbelül 7 százalékkal csökkent Szlovákiában, ami 24 járóbeteg-szakrendelő eltűnését jelentette ez idő alatt - derült ki a Dovera szeptember elején tartott sajtótájékoztatójából. Az elérhetőség és a járóbeteg-szakrendelők számának csökkenésének számos oka van. Az egyik legfontosabb az orvosok elöregedése, ami nem kerülte el a bőrgyógyászatot sem. A járóbeteg rendelőben dolgozó bőrgyógyászok átlagéletkora valamivel több mint 56 év, ami már viszonylag közel van a nyugdíjkorhatárhoz. Emellett sok bőrgyógyász megy el a jobban fizető szépségiparba. Ezért is kiemelten fontos az AIP Derm, mely segítségével egy orvos jóval több esetet tud ellátni, mint a hagyományos módon. A magyar fejlesztésű alkalmazást használó szlovák orvosok visszajelzései szerint sok időt takarítanak meg vele, és így több idejük marad arra, hogy bonyolultabb esetekkel foglalkozzanak a járóbeteg-rendelőben.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink