Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Szövetség alakult az innovatív alapellátásért

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu Szerző:
Szövetség alakult az innovatív alapellátásért

Kormányokon átívelő javaslatcsomagot szeretnének az asztalra tenni, nem csak az alapellátásról.

Tavaly év végén tűnt fel a háziorvosi szervezetek palettáján a Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SZIA), amelynek alapítója Szegedi Judit, a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium szakmai igazgatóhelyettese a Praxismenedzsmentnek többek között arról is beszélt: az alapellátásban dolgozó orvosokban és diplomás szakemberekben megvan az akarat, hogy a betegek és a praxisokban dolgozók javára változzon a háziorvosi rendszer - olvasható a medicalonline.hu portálon.

- A nevükben szerepel az innováció. Mi az, amiben innovatív a szervezetük?
- Célunk az, hogy új alapokon nyugvó, a szakemberek véleményére, helyzetelemzésére és javaslataira alapozott, innovatív alapellátás alakuljon ki Magyarországon. Országjáró kerekasztalaink eredményeként olyan javaslatcsomagot szeretnénk letenni a politikai döntéshozók asztalára, amely kormányokon átívelő, és kivezeti az alapellátást arról a mélypontról, ahol jelenleg van. A végső szándékunk azonban az, hogy a teljes egészségügyi rendszer átalakítására és fenntarthatóságára tegyünk átfogó javaslatot a politika számára.

- Több kerekasztal-beszélgetést is tartottak már országszerte. Ezeknek mi a szerepük?
- Első lépésként szeretnénk összegyűjteni minden véleményt, problémát és javaslatot, amely alapján össze tudjuk állítani a javaslatcsomagot. Rendezvényeinkre várjuk a környék háziorvosait, diplomás szakdolgozóit, miskolci rendezvényünkön gyógyszerészek, mentőtisztek és a sürgősségi ellátásban dolgozók is megjelentek, ami mutatja, mennyire kiterjedt az alapellátás, számos szakma és szakember kötődik hozzá. Meghívott vendégeink között szakpolitikai szakértők, a tudományos és a közélet jeles személyiségei világítanak rá a jelenleg is zajló folyamatokra.

- Az alapellátás problémái egyáltalán nem mondhatóak innovatívnak, ezeket elég régóta ismerjük. Orvoshiány, elöregedés, üres praxisok, túlterheltség.
- Hasonló problémafelvetések hangzanak el a SZIA rendezvényein is, ugyanakkor érdekes megfigyelni, hogy az egybeesések mellett mennyi különbség van az ország egyes területein az ellátásban. Szembeötlő, hogy az Észak-magyarországi Régió településein található a legtöbb üres praxis. Éppen ott nincs folyamatos és hathatós orvosi figyelem, ahol a legrosszabb a lakosság egészségi állapota, és jó néhány évvel elmarad az egészségben töltött életévek száma az átlagostól, ahogyan a halálozási mutatók is rosszabbak, mint a nyugati megyékben. Egyenlőtlenségek figyelhetőek meg a Miskolc környékén vagy a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében élők ellátásában. Az országban nagyjából 300 betöltetlen háziorvosi körzet van, ezekből 35 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol így több százezer ember marad ellátatlan.

További részletek a portálon!

Legolvasottabb cikkeink