• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tb-csalás gyanúja Szombathelyen

Lapszemle Forrás: Népszava

A gyanú szerint közérdekű és személyes adatokkal élt vissza a kórház igazgatósági tagja.

Súlyos vétségek, illetve bűncselekmény gyanújával jelentették fel a Fidesz-szervezet celldömölki elnökét, helyi önkormányzati képviselőt. Egy május végi feljelentés szerint Horváth Melinda - aki a Vas megyei közgyűlés fideszes elnökének kabinetfőnöke is - közérdekű és személyes adatokkal élt vissza, mi több, hűtlen kezeléssel is gyanúsítható.

A feljelentő szerint a Markusovszky kórház - jogsértően megszerzett taj-számok alapján -jogosulatlanul igényelt támogatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a kórházban el sem végzett vizsgálatok után. Mindezt gyakorlatilag a Horváth Melinda családi vállalkozásaként működtetett egészségmegőrző egyesület segítségével tették, kihasználva, hogy önkormányzati képviselőként a politikus a kórház igazgatóságának tagja. A gyanú szerint a képviselőnő úgy tett szert a taj-számokra, hogy az általa alapított egyesület 2009. június 4-5. között Kemenesaljái Egészségnapok címmel szűrőprogramot szervezett, ahol több ezer résztvevő személyes adatait - lakcímét, taj-számát - rögzítették.

A Vasi Tallér néven létrehozott egyesület működésének körülményei is érdekesek: a szervezetet 2008. november 20-án Horváth celldömölki lakásán hozták létre, s elnökletével erre a címre is jegyezték be. Az alakuló ülés jegyzőkönyvvezetője Horváth sógornője, míg a jegyzőkönyv egyik hitelesítője a férje volt. Az egyesület céljai közt egészségmegőrző és állapotfelmérő programok szervezése szerepel. A feljelentés szerint Horváth a kórházi beszállítóktól - gyógyszergyártó cégektől - kért és kapott támogatást, cserébe - kórházi pozícióját felhasználva -jogosulatlan gazdasági előnyt szerzett, illetve ígért a cégeknek. Az ügyben vizsgálódott már az OEP is.

Az egészségbiztosító sajtóirodája közölte, hogy névtelen bejelentés érkezett az illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárhoz. A bejelentést kivizsgálva arra jutottak, hogy a tavalyi kemenesaljai szűrővizsgálatokat a szombathelyi Markusovszky kórház munkatársai végezték ugyan, de az OEP felé azokat nem számolták el. Azt, hogy esetleg más jellegű, a kórházban elvégzettnek feltüntetett beavatkozásokat elszámoltak-e, az OEP nem vizsgálta, mivel ilyen irányú panasz a mai napig nem érkezett hozzájuk. Azt viszont közölték: a taj-számokkal történő visszaélések megakadályozására és kiszűrésére több módszert alkalmaznak.

Egyrészt már az szűkíti a visszaélés lehetőségét, hogy az egészségügyi szolgáltatók kötelesek elszámolási nyilatkozatot átadni a betegnek, mely tartalmazza az elvégzett beavatkozásokat illetve azt az összeget, amelyet várhatóan az OEP fizet értük. Ezt a betegnek - ha stimmel - alá is kell írnia.

Vagyis a „fiktív" beavatkozás-elszámolásokhoz ilyen nyilatkozatokat is hamisítani kellene, ami meglehetősen körülményes. Másrészt a kormányzat elektronikus közigazgatási ügyintézési rendszerében bárki ellenőrizheti akár tíz évre visszamenőleg a saját taj-számára elszámolt ellátásokat, és bejelentést tehet, ha olyan ellátást talál, amelyet nem is kapott meg.

Az egészségügyi szolgáltatók továbbá havonta kötelesek az elvégzett ellátásokat az OEP felé jelenteni, s az OEP csak az informatikai szűrőkön „átment" ellátásokat fizeti ki. A rendszer képes alapvető szabálytalanságokat kiszűrni, így például egy nő taj-számára prosztataműtétet nem lehet elszámolni, ahogy 40 fog kihúzását sem.

Az OEP - szúrópróbaszerűen - a szolgáltatók által jelentett teljesítéseket helyszíni vizsgálattal is ellenőrzi, ezen felül az éves ellenőrzési tervnek megfelelően átvilágít egy-egy területet.

Ha jogosulatlan támogatás-elszámolásra bukkannak, az OEP kamatostul fizetteti vissza a pénzt, sőt bizonyos összeghatár fölött felmondja a szolgáltatóval a szerződését. Emellett értesíti a további bírságot is kiszabni hivatott szakhatóságot, bűncselekmény gyanúja esetén pedig büntetőfeljelentést tesz.

A büntetőfeljelentés Horváth ügyében már a Vas megyei rendőr-főkapitányságon van.

A feljelentést május végén tették, de egyelőre nyomozást nem rendeltek el. Potzman Zoltán osztályvezető elmondta: a bejelentést megkapták, de feljelentés-kiegészítést rendeltek el, melynek határideje e hét második felében jár le, utána három napjuk van arra, hogy eldöntsék: megindítják-e a nyomozást az ügyben.

Legolvasottabb cikkeink