• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új esély a hipertóniásoknak

Lapszemle Forrás: baon.hu

A tb egyelőre nem finanszírozza a körülbelül egymillió forint költségű beavatkozást.

Új műtéti eljárást kezdtek el alkalmazni a kecskeméti megyei kórházban a gyógyszerekre nem reagáló magas vérnyomás kezelésére. A módszer révén azokat a betegeket is lehet gyógyítani, akik 3-4 vérnyomáscsökkentő kezelés mellett is hipertóniások. Eddig csak néhány beteget kezeltek az új eljárással, amelyet Kecskeméten kívül eddig mindössze az egyetemi központokban alkalmaztak. A megyei kórház az itt elvégzett műtéteket saját tartalékaiból fedezi – írja a Petőfi Népe – online.

Pedig vélhetően nagy igény lenne a módszer szélesebb körű bevezetésére, hiszen mint azt a lapnak dr. Wórum Endre, nephrológus-hipertonológus főorvos elmondta: Európában a felnőtt lakosság 20%-a szenved magas vérnyomás betegségben, 10-15 százalékuk lenne gyógyítható ezzel a műtéttel. Magyarán, a hazai felnőtt lakosság 2-3 %-a tartozhat abba a körbe, akiknél érdemes alkalmazni.

Az elvégzett klinikai vizsgálatok eddigi eredményei azt bizonyítják, hogy a rezisztens hipertóniás betegeknél hozhat áttörést a módszer. Azoknál, akik legalább háromféle vérnyomáscsökkentő (köztük egy vízhajtó) gyógyszert szednek, ám a szervezetük nem reagál a tablettákra. Fontos feltárni az előzetes szűrések során azt is, hogy jelentkezik-e a betegnél másodlagos hipertónia, azaz szenved-e olyan betegségben, amely a vérnyomást eleve megemeli, ugyanis ezekben az esetekben nem vezet eredményre az új eljárás – magyarázta a szakember.

Dr. Ruzsa Zoltán, az invazív kardiológiai részleg vezetője, kardiológus-angiológus főorvos rámutatott arra is, hogy a magas vérnyomás nagy terhet jelent a betegeknek a szövődmények miatt, hiszen a hipertónia agyi keringészavarhoz, a hasi ütőér megrepedéséhez, szívinfarktushoz és ezáltal maradandó károsodáshoz vagy halálhoz vezethet. A vérnyomás szabályozásában a vegetatív idegrendszer nagyon fontos szerepet játszik, ez viszont működése során erős irányítást kap a vese területéről. A vegetatív idegszálacskák sebészi átmetszése vérnyomáscsökkenést eredményez, ám ez drasztikus és agresszív eljárás. Mint mondta, kifejlesztettek egy katéteres módszert. Ennek lényege, hogy a vese főerét körülvevő idegfonatot – amely részt vesz a vérnyomás szabályozásában – rádiófrekvenciás energiával roncsolják.

A beavatkozás során a lágyékhajlat felől mindkét veseütőeret egy vékony katéteren keresztül úgy katéterezzük, hogy az semmilyen sérülést ne szenvedjen. Az ütőér kezdetét hővel lezárjuk úgy, hogy csak a felületes idegek sérüljenek. Ugyanazt az eredményt lehet elérni, mint átmetszéssel, ám nincs szükség sebészi feltárásra. Húsz-harminc perces, fájdalomcsillapítás mellett zajló katéteres beavatkozásról van szó, amely nem bonyolultabb a hasonló invazív eljárásoknál – részletezte az új módszert dr. Ruzsa Zoltán.

Legolvasottabb cikkeink