• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Utánajártunk, mennyi adóssága van a kórházaknak

Lapszemle Forrás: heol.hu

A három Heves megyei kórházból egyedül a gyöngyösi bocsátotta rendelkezésre legfrissebb adatait.

Lélegzethez juthatnak a kórházak beszállítói, a kormány ugyanis 30–32 milliárd forint támogatást oszthat szét az intézmények között. Körképünkben a három, megyénkben működő kórház adósságait vettük számba – írja a heol.hu portálja.

A tartozások ellenére a betegellátás zavartalansága biztosított a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben. Az intézmény mindent megtesz a takarékos, ésszerű gazdálkodás érdekében, hogy az alulfinanszírozottság a betegellátásban ne legyen érzékelhető – nyilatkozta az Egerben működő Markhot Ferenc Oktatókórház ügyvezető igazgatója, Fűtő László.

A Magyar Államkincstár oldalán elérhető legfrissebb adatok szerint az intézménynek összesen 611 millió forint tartozása volt augusztus végén. Ebből 227 millió forinttal hatvan napon túl tartozott beszállítóinak a kórház. A nyilvános adatok szerint augusztus végén még 17 millió fronttal közüzemi szolgáltatások díjának fizetésével voltak elmaradva.

Az idén augusztus elsejével állami fenntartásba került gyöngyösi Bugát Pál Kórház az augusztus végi adatok szerint 499 milliós adósságállománnyal rendelkezett. Ebből akkor mintegy 305 milliót tett ki a hatvan napon túl ki nem fizetett számlák értéke. Mára jelentősen javult a kép.

A Bugát Pál Kórház havi működési költsége 200 millió forint. Az intézmény tartozás-állománya – közüzemi és egyéb beszállítói – alapján nem tartozott és tartozik a konszolidálandó kórházak közé. Ezért ennek kezelése a várható kasszamaradvány megérkezése és az OEP finanszírozás véglegesítődése nyomán megnyugtatóan rendeződni tud, így a kórház fegyelmezett, de kiegyensúlyozott gazdálkodást tud folytatni – húzta alá Weisz Péter főigazgató.

A három megyénkbéli kórházból egyedül a gyöngyösi bocsátotta rendelkezésünkre gazdálkodásának legfrissebb adatait – emeli ki a portál. Ebből kiderül, hogy október végére 315 milliósra sikerült lefaragniuk tartozásaik összértékét. Ebből az összegből 196 millióval tartoznak hatvan napon túl beszállítóiknak, 30-60 nap közötti tartozásuk 61 millió, 30 nap alatti pedig 58 millió forint. A tartozás döntő része beszállítói számlákból tevődik össze, közüzemi szolgáltatásért 27 milliót követelnek az intézménytől.

Nem sikerült szóra bírnunk a hatvani Albert Schweitzer Kórház-rendelőintézet vezetését. Többszöri megkeresésünkre az intézmény PR-menedzsere úgy reagált: az igazgatóság nem kíván nyilatkozni, adatokat sem adnak az adósságokról. A Magyar Államkincstár weboldalán, ahogy a többi költségvetési intézmény, a hatvani kórház gazdálkodási adatai is elérhetőek. Az ott közölt augusztus végi számokat tartalmazó táblázat szerint a Zagyva-parti város kórházának akkor 591 millió forint értékben voltak kifizetetlen számlái. Ebből 51 millió forintot tettek ki a közüzemi számlák, a beszállítóknak pedig 301 millióval tartoztak. A fennmaradó 239 milliós adósság az egyéb soron szerepel, arról nincs információnk, hogy ez vajon mit takarhat – jegyzi meg a portál, amely megírja azt is, hogy a hatvani kórház 591 milliós augusztus végi ki nem fizetett számlájából 312 millió volt hatvan napon túli.

Legolvasottabb cikkeink