• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új struktúra, új emberek az államtitkárságon és mögötte

Lapszemle 2018.06.05 Forrás: nepszava.hu
Új struktúra, új emberek az államtitkárságon és mögötte

Bár a kormány szerint jól teljesített az egészségügyi vezetés, az új miniszter szinte mindenkit leváltott maga körül.

Ilyen mértékű személycseréket legfeljebb egy kormányváltás indokolna, különösen azért, mert az eddig is irányító pártszövetségtől az elmúlt hónapokban csak dicséretet kapott az ágazat, és mindenféle kritikát határozottan visszautasítottak. A tömeges személycserék üzenetét már csak azért is nehéz megfejteni, mert az Orbán-kormány harmadjára sem hirdetett szakmai programot az ágazatban. Vagyis azt sem tudni, van-e olyan új feladat, amihez más vezetőkre lenne szükség. Az egészségügyért felelős államtitkárságon nem csak a távozó Ónodi-Szűcs Zoltán közvetlen munkatársait cserélik új emberekre, hanem a kizárólag szakmai feladatra szerződött helyettes államtitkárokat, és csaknem valamennyi háttérintézmény vezetőjét is elküldték - írta a népszava.hu.

A lap érdeklődésére, hogy pontosan hol, hány embert cserélnek, és van-e még más terület az Emberi Erőforrások Minisztériumán (EMMI) belül, ahol hasonló arányúak a változások, mint az egészségügyért felelős államtitkárságon, a tárca csak annyit válaszolt: „Zajlik a kormányzati struktúra átalakítása. Az EMMI statútumának megváltozása miatt feladatok, felelősségi körök, azok humánerőforrás igénye, illetve személyi állománya is módosulni fog, melyről a tárca – a megfelelő időben – tájékoztatni fogja a média képviselőit.”

A lap információi szerint új struktúrában működik majd az ágazat irányítása: így például lesz egy általános helyettes-államtitkárság, ahová több terület tartozik majd. Ezt vezeti Nagy Szilárd, fül-orr-gégész, Zombor Gábor egykori kabinetfőnöke. Szerveződik egy projektekért, valamint egy finanszírozásért felelős helyettes-államtitkárság is. Fábián Attila, aki a Soproni Egyetem dékáni székét váltja kormányzati feladatra, még nem tudni pontosan, hogy melyik terület élére kerülhet. Van, aki szerint ő felügyelheti majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, míg mások úgy tudják: ő lehet Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke.

Szentes Tamás, az Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes-államtitkár posztja megszűnik, és ismét önálló háttérintézményként működik majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), amit újra független országos tisztifőorvos irányít. A posztra a miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét jelölte. A tervezett változásokhoz szükség van jogszabály-módosításokra, hiszen az előző ciklusban éppen Lázár János számolta fel az egészségügy néhány fontos háttérintézményét.

A Népszava úgy tudja: egyelőre az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor marad a helyén. Még bizonytalan, hogy az új egészségügyi kormányzat belevág-e a választások miatt csak ideiglenesen meghosszabbított mandátumú kórházi főigazgatók cseréjébe. Körülbelül 50 intézmény élén van olyan bizonytalan státuszú vezető, akinek a megbízása csak a következő pályázat kiírásáig szól. További részletek a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink